SOŠ a SOU Horky nad Jizerou 35, 294 73 Brodce

Aktuální informace - archív

Kurz obecných zemědělských činností

Kurz obecných zemědělských činností

Kurz je určen pro zájemce o podnikání v sektoru zemědělství, kteří nemají příslušné vzdělání v oboru. Zahájení kurzu 8. listopadu 2024, závěrečná zkouška 7.března 2025. Podrobné informace a přihlášku naleznete v příloze.

Učebnice pro žáky 1. ročníků 2024/2025

Učebnice pro žáky 1. ročníků 2024/2025

V příloze naleznete seznamy učebnic pro žáky 1. ročníků pro školní rok 2024/2025 a návod jak objednat v E-shopu učebnice Anglického jazyka.

Foto ke článku

Přijímací řízení do 1. ročníků

Vážení uchazeči a zákonní zástupci informace o přijetí či nepřijetí jsou zveřejněny v systému DiPSy a současně i na našich webových stánkách ZDE  V systému DiPSy je možné si prohlédnout ohodnocené testy z jednotné přijímací zkoušky. Gratulujeme všem přijatým žákům a těšíme se na viděnou na informační schůzce pro přijaté žáky, která se uskuteční 6.6.2024. Podrobné informace Vám zašleme.

Baristický kurz

Baristický kurz

Na konci února proběhl na naší škole ve dvou dnes kurz Barista junior. Projekt je podpořen Nadací rozvoje občanské společnosti z prostředků The Velux Fundations . Rádi jsme této nabídky využili. Lektorem pro 25 žáků byl Bc. et Mgr. Radim Janoušek z Barového institutu Praha. Po celou dobu panovala mezi účastníky v přátelském prostředí dobrá nálada a tvůrčí duch. Úvodní část byla zaměřena na získání vědomostí o původu, používaných druhů a způsobech přípravy kávy. Ku pomoci byl účastníkům pracovní sešit, ve kterém bylo vše podstatné o přípravě kávy shrnuto a bylo možné si zaznamenat i vlastní poznámky a zkušenosti z průběhu kurzu. Těžiště kurzu pak bylo věnováno přípravě vybraných druhů kávy na presovači, šlehání mléčné krémy, umění coffee art a servisu. Finále pak patřilo prověření získaných vědomostí a dovedností v závěrečném testu. Pro účastníky dopadl dobře a nic tak nestálo v cestě tomu, aby všichni obdrželi mezinárodní certifikát o absolvování kurzu.   

 

Mladý florista

Mladý florista

Všichni žáci oboru Zahradník letos absolvují obsáhlý aranžerský kurz Mladý florista s lektorkou paní Violou Zeithamlovou. Projekt je podpořen Nadací rozvoje občanské společnosti z prostředků The Velux Fundations. První část třídílného kurzu Mladý florista začal úvodním workshopem, který účastníky seznámil se současnými trendy floristiky ve vazbě na svátek sv. Valentýna, zásadami práce s aranžovací hmotou a ošetřením řezaných květin. Následovala samotná práce s oasisem při tvorbě flowerboxu vypichovaného živými květinami. Následovat budou ještě kurzy k Velikonocím a ke Dni matek.  

 

S Erasmem v Tatrách

S Erasmem v Tatrách

Z pravé horské zimy se vrátila skupina osmi stážistů do začínajícího jara v Horkách nad Jizerou. Po 3 týdny žáci žili v nadmořské  výšce 1 400 m tradičně v Hotelu FIS na Štrbském plese ve Vysokých Tatrách. Zde i pracovali na úseku přípravy pokrmů, obsluhy v hotelové restauraci, v baru a kavárně. Poznali plný provoz hotelu v hlavní zimní sezóně. Hotel je u hostů velmi oblíbený, protože sousedí přímo s lyžařským areálem. Na místních sjezdovkách si zalyžovali i žáci. Kromě lyžovačky využili i sáňkařské dráhy z Hrebienku, hotelového wellness, bohatě zařízeného fitness, tělocvičny a kulečníku. Během stáže  vyjeli i za vodní atrakcí v Bešeňové a v Liptovském Mikuláši. V Tatralandii se vydováděli na tobogánech, v termálních bazénech a ve wellness. Celá stáž se uskutečnila díky Programu EU Erasmus+. Naše škola je zapojena do programu již od roku1999. Díky zkušenostem získaným na stážích se výborně uplatnili absolventi naší škol v České republice, ale i na prestižních místech v zahraničí. K pozitivním ohlasům ze stáže se přidává i Magdaléna Škodová: „Stáž na Slovensku nám přinesla mnoho zkušeností co se týče odborné praxe, ale i sociálních vztahů. Budoucí stážisté by měli být připraveni na to, že nic není zadarmo. Také na to, že komunikace je důležitá i když někdy těžká.“ Antonín Karel Zemanec dodává: „Díky mé praxi pro mě práce na baru nebyla velká potíž. Nejhorší bylo zorientovat se v novém prostředí a v množství inventáře a nápojů. Pro budoucí stážisty mám jenom doporučení - nebojte se mluvit a myslete pozitivně.“                                                                                                    Ing. Vratislav Morava

Přechod na nový systém evidence strávníků

Přechod na nový systém evidence strávníků "strava.cz"

Vážení strávníci, jak jsme vás již informovali přecházíme k 1. únoru 2024 na nový systém evidence strávníků "strava.cz", který bude spuštěn k 30. lednu. Pro přihlášení je nutné zadat číslo jídelny 11506. Přihlašovací údaje a heslo zůstávají stejné, pokud jste si ale heslo změnili, tak musíte požádat o nové přihlašovací údaje stejně tak jako v případě, že jste heslo zapomněli. Nové přihlašovací údaje vám poskytne pan Klíma (pouze osobně). Ve čtvrtek 1. února vaříme pouze 1 jídlo, v pátek se z důvodu pololetních prázdnin nevaří. Na týden od 5. února už si budete jídlo vybírat, eventuálně odhlašovat v novém systému evidence strávníků "strava.cz". Omlouváme se za komplikace a přejeme vám ať vám u nás i nadále chutná.
Mgr. Markéta Klímová Ulmanová
ředitelka školy
Pytloun Grand Hotel Imperiál ****

Pytloun Grand Hotel Imperiál ****

Chceme se s vámi podělit se střípky z 2 denní exkurze 3.E do Pytloun Grand Hotelu Imperiál 4* v LBC. Co jsme za ten čas všechno zvládli?  IQlandii, prohlídku hotelu včetně noclehu, Vánoční trhy na nádherně vyzdobeném nám. Dr. E. Beneše a jako bonbonek před odjezdem z LBC nás čekala návštěva pražírny výběrové kávy Nordbeans s kavárnou, bistrem a vlastní pekárnou v industriálním stylu zasazenou do prostor nádražního DEPA. Jsme plni krásných neopakovatelných zážitků, jež si odsud odvážíme a již se těšíme na ty budoucí. 

Talířové restaurační dezerty

Talířové restaurační dezerty

Přinášíme nejčerstvější report z 2-denního kurzu Restauračních moučníku pro kuchaře – číšníky pod vedením dlouholeté členky AKC, akreditované komisařky a držitelky mnoha ocenění Pavlíny Berzsiové. Účastníci z 3.E se seznámili jak s klasickými dezerty jako je Brownies, Panna Cotta, Tiramisu, Cheesecake, ale také pěnovými dortíky. Všechny ty náplně, krémy, oplatky, ovoce, glazury, coulies a jiné omáčky povýšily běžné dezerty na umělecká díla. Krásné jste to měli, hrdost je na místě!

Gastronomický veletrh For Gastro

Gastronomický veletrh For Gastro

Letošní ročník gastronomického veletrhu For Gastro byl ve znamení udržitelnosti. Mohli jsme se setkat s rostlinnými potravinami, veganskými a jinými inspirativními trendy. Všude kolem nás vystaveny microgreens, fermentované produkty s biologicky aktivními látkami,  oblíbené potraviny a nápoje vyšperkované do zdravých variant -  colové nápoje bez kofeinu, toniky bez chininu, chipsy z nori řasy, burgery z červené řepy a sojového masa, šťávy ošetřené paskalizací. Věřte, bylo se na co dívat. Zaujala také poutavá přednáška o zpracování divokých horských čajovníku v severním Vietnamu a jejich špičková příprava, jež spadala do sekce odborníků CBA Czech Teatenders. Zaujala také příprava sushi. I šlapáním na kole si museli naši žáci vyrobit energii k přípravě smoothie, jak dokládají fotografie.

Odborná exkurze - Školky Monatno

Odborná exkurze - Školky Monatno

Žáci 3. ročníku oboru Zahradník využili jedinečnou příležitost, jak se seznámit s velkým zahradnickým provozem. Exkurzí ve Školkách Montano je provázel spolumajitel firmy Ing. Zeman, který je zasvětil do fungování jednotlivých provozů, nových investic a také úskalí při řízení takto rozsáhlé produkce rostlin.

Projekt OP JAK Škola pro praxi III

Projekt OP JAK Škola pro praxi III

Naše škola je od 1.1.2023 zapojená do projektu OP JAK, který je spolufinancován Evropskou unií, s názvem Škola pro praxi III, registrační čílo projektu: CZ.02.02.XX/00/22_003/0003545

Cílem projektu je rozvoj v oblastech: personální podpora, osobnostně sociální a profesní rozvoj pracovníků ve vzdělávání, inovativní vzdělávání; spolupráce s rodiči žáků a veřejností.

NÁRODNÍ PLÁN OBNOVY

NÁRODNÍ PLÁN OBNOVY

Od 1. 10. 2023 jsme zapojeni do projektu IMPLEMENTACE REFORMY 3.2.2 NÁRODNÍHO PLÁNU OBNOVY, díky kterému můžeme uskutečňovat aktivity jako například doučování nebo vzdělávací exkurze pro sociálně znevýhodněné žáky a jejich spolužáky.

Divadelní představení na nádvoří zámku 4. září

Divadelní představení na nádvoří zámku 4. září

Vedení školy a zaměstnanci Vás zvou na divadelní představení Městského divadla Mladá Boleslav, které odehraje 4. září 2023 od 20:00 hod. na nádvoří školního zámku v Horkách nad Jizerou 35 divadelní představení Pes baskervillský. Více informací naleznete v příloze.

Foto ke článku

Základní informace k ochraně oznamovatelů podle zákona č. 171/2023 Sb.

Pod odkazem ZDE a také rovnou v příloze naleznete školní dokument se základními informacemi k ochraně oznamovatelů podle zákona č. 171/2023 Sb.

Jak se proměnil Horkyfest v Horkywood 2023

Jak se proměnil Horkyfest v Horkywood 2023

Letošní ročník studentského festivalu Horkyfest, který každoročně pořádá naše škola se proměnil na Horkywood. Malou ochutnávku célé akce naleznete na videu ZDE a ve fotogalerii.

V hlavní roli chléb

V hlavní roli chléb

Projektový den nejmladších Gastronomů z 1.B měl zajimavé téma-pokrmy z chleba. Je až neuvěřitelné, co lze z oblíbeného pečiva všechno připravit. Do přípravy zajímavých pokrmů se pustili s vervou sobě vlastní. 2 rozdílné chlebové polévky, chlebová pizza, bochnik ala hasselback, chlebový kolač, chlebové bramboráky, chlebový karbanátek, chlebovec, chlebová omáčka, chlebové rolky plněné bramborami, chlebový knedlík s vejci, chlebový salát Panzanella a dokonce i něco sladkého na zub - chlebový puding. Dobrá práce Gastronomové!

 

Gastronomická soutěž „Talířový dezert“ v Horkách nad Jizerou

Gastronomická soutěž „Talířový dezert“ v Horkách nad Jizerou

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou uspořádala 15.3.2023 pod záštitou radního Středočeského kraje pro oblast vzdělávání a sportu Mgr. Milana Váchy meziškolní gastronomickou soutěž „Talířový dezert“. V nově vybaveném Gastrocentru soutěžilo celkem šest týmů ze tří škol Středočeského kraje. (SOŠ a SOU Horky nad Jizerou, SOŠ a SOU Městec Králové a SOU Společného stravování Poděbrady). Organizátor soutěže (SOŠ a SOU Horky nad Jizerou) pro soutěžící připravil nelehký úkol. Ještě před začátkem vlastní praktické části museli účastníci této akce vypracovat vědomostní test, který obsahoval celkem 20 otázek z gastronomie. Po testu už následovala samotná soutěž - příprava talířového dezertu, který se musel vejít do 120 gramové celkové hmotnosti včetně ozdoby a omáčky. Obsahovat musel smetanu, ovoce a měl být i pokrmem z oblasti zdravé výživy. Na celkovou přípravu čtyř porcí talířového dezertu měly soutěžní týmy 60 minut času. Své dezerty následně týmy prezentovaly porotě, která neměla rozhodování vůbec jednoduché. Vybrat ten nejlepší talířový dezert byl úkol doslova nadlidský. Vítěz však může být jenom jeden - ocenění nejlepší talířový dezert získala dvojice Denisa Antošová a Magdaléna Kločková, obě žákyně třetího ročníku oboru cukrář ze SOŠ a SOU Horky na Jizerou. Podle ředitelky pořádající školy a zároveň i ředitelky celé soutěže Mgr. Markéty Klímové Ulmanové jsou vítězové všichni, kdo se soutěže zúčastnili.  Na závěr paní ředitelka dodala, že pevně věří, že své znalosti a dovednosti brzy všichni soutěžící využijí v dalším svém profesním životě. 

 

Kurz restauračních moučníků aneb příprava na praktickou maturitu

Kurz restauračních moučníků aneb příprava na praktickou maturitu

Neděle ve stylu restauračních moučníků: kurz proběhl pod vedením naší paní učitelky odborného výcviku Aleny Pechlátové, která se podělila o své jedinečné zkušenosti nejenom s žáky 4. ročníku oboru Gastronomie. Někteří z nich budou mít možnost tyto cenné poznatky zužitkovat během své praktické maturitní zkoušky.

Přijímací řízení na školní rok 2023/2024

Přijímací řízení na školní rok 2023/2024

Termín pro podání přihlášky je do 1.3.2023. V příloze naleznete podrobné informace k přijímacímu řízení. Další dokumenty včetně přijímacích kritérii a přihlášky naleznete na našich stránkách ZDE V případě nejasností se obracejte na zástupce ředitelky Ing. Milana Havlase na tel. 602644504

 

Foto ke článku

Informace k Doučování žáků školy

Dovolte nám Vás informovat, že SOŠ a SOU Horky nad Jizerou 35 se zapojila do programu DOUČOVÁNÍ ŽÁKŮ ŠKOL - REALIZACE INVESTICE 3.2.3 NÁRODNÍHO PLÁNU OBNOVY. Investice reaguje na potřebu podpory vzdělávání žáků ohrožených školním neúspěchem. Poučili jsme žáky školy a jejich rodiče o tom, že doučování není za trest, naopak je třeba ho vnímat jako bonus. Pravidelně organizujeme doučování pro žáky ohrožených školním neúspěchem a to v rámci individuálních a skupinových konzultací respektive doučováním celých tříd a to jak v teoretickém vyučování, tak i v rámci odborného výcviku. Sledován je nejen prospěch, ale také základní přehled v tématech, schopnost navázat na další očekávané znalosti. Finančním zdrojem pro realizaci budou prostředky z fondu Evropské unie – Next Generation EU. Pro více informací se obraťte na své třídní učitele nebo Ing. Milana Havlase, zástupce ředitelky školy pro teoretické vyučování.

 

PF 2023

PF 2023

Ani déšť neodradil žáky a zaměstnance školy, aby se sešli na tradičním rozloučení před vánočními svátky na nádvoří zámku. Za zpěvu koled a prskání prskavek se loučíme s uplynulým rokem, všem přejeme klidné prožití vánočních svátků, v roce 2023 jen to dobré a mír všem.

 

Foto ke článku

Stáž Vysoké Tatry - 2 turnusy

Stáž v rámci programu EU Erasmus +  proběhne ve dvou turnusech:

1.     5. února – 26. února 2023

2.   26. února –  19. března 2023

v Hotelu FIS ve Štrbském Plese na Slovensku při přípravě pokrmů a obsluze hostů. Veškeré finanční náklady jsou hrazeny z projektu. Stážisté mohou využívat zdarma lyžařské permanentky v lyžařském areálu, který je přímo u hotelu. Dále i wellness a fitness v hotelu. Zájemci se mohou přihlásit do 5. prosince 2022 na  sekretariátu školy.  Ing. Vratislav Morava

 

Zemědělská soutěž

Zemědělská soutěž

S malým prodlením se chceme vrátit ke Krajské odborné soutěži zemědělských dovedností žáků učebních oborů, kterou jsme pořádali 4. října 2022. Soutěž se uskutečnila pod záštitou Mgr. Milana Váchy, radního Středočeského kraje pro oblast vzdělávání a sportu, a za podpory MAS Polabí a Dolní Pojizeří. Do soutěže se zapojili žáci ze čtyř středních škol - z Hubálova, Čáslavi, Vlašimi a z naší školy. Soutěžilo se v šesti samostaných disciplínách. Účastníci potvrdili dobrou profesní připravenost a v závěru bojovala školní družstva i ve farmářském víceboji. Několika fotografiemi vám chceme tento den, prožitý v přátelské atmosféře, přiblížit. 

Stáž Rakousko

Stáž Rakousko

Naše cukrářky a žáci gastronomických oborů se na stáži v Rakousku neztratili. Například získali mnoho nových zkušeností při své praxi u prestižních firem – v Cukrárně Hagmann a restauraci Stadtcafé Ulrich na pěší zóně v Kremsu. Skvělá práce.

Catering pro Dům zahraniční spolupráce

Catering pro Dům zahraniční spolupráce

V nádherných prostorách knihovny magistrátu hlavního města Prahy jsme připravovali catering pro významnou akci Domu zahraniční spolupráce - setkání zástupců evropských zemí. Naši žáci pod vedením učitelek odborného výcviku paní Soukupové, Budkové a Somrové zvládli připravit a úžasně naservírovat studené i teplé delikatesy pro 90 osob a nechyběly ani sladké pochoutky od paní učitelky Pechlatové. Žáci i učitelé včetně podpory od paní učitelky Preslové, Ing. Repáně a paní ředitelky Klímové Ulmanové zvládli vše s úsměvem na rtech a noblesou. 
Svačina roku

Svačina roku

Míša Gerhátová z 2. ročníku oboru Gastronomie nás výborně reprezentovala na soutěži Svačina roku Rio Mare. Jak se jí dařilo si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Stáž Erasmus+ v Rakousku

Stáž Erasmus+ v Rakousku

Naši žáci se již druhý týden účastní pracovní stáže z programu Erasmus+ v Rakousku, ve městě Krems a v údolí Wachau. Práce jim jde od ruky a ve volném čase poznávají okolí Kremsu a také hlavní město Vídeň. Zdraví Zdislava Csémy a všichni studenti (farmáři, kuchaři-číšníci a cukrářky).
Primární prevence

Primární prevence

Hned na začátku tohoto týdne se konaly na naší škole dny primární prevence. Zaměřeny byly tentokrát nejen na návykové látky, ale též na sociální klima a vztahy ve třídě. Odborně a zajímavě vedenými semináři žáky i letos provázeli manželé Zdena a Karel Kašparovi z Pedagogické, psychologické a právní poradny z Prahy 5. Jejich přednášky založené především na příbězích z praxe zaujaly nejen žáky samotné, ale i učitele, kteří se seminářů v rámci dohledu zúčastnili.

1.D

1.D "Sladká poupata" na prvním společném výletě

Vyrazit z Horek pěšky do Benátek, to byl náš cíl. Zahradníci, zahradnice a nakonec i cukrářky cestou poznávali květiny, plevele, keře, traviny, stromy, zkrátka vše, na co jsme narazili. Počasí nám přálo, 10 km uteklo jako voda a odměnou nám byla úžasná interaktivní návštěva benáteckého muzea. Už se těšíme na další společnou akci.

Outdoortraining

Outdoortraining

Nový školní rok, neznámé školní prostředí, noví spolužáci… ale my se toho nebojíme všichni žáci prvních ročníků s třídními učiteli měli dnes možnost se lépe poznat na tzv. Outdooru. Plnili společně různorodé úkoly a šlo jim to dobře. Naše heslo pro páteční den: “všichni za jednoho, jeden za všechny.”

 

Divadelní představení na nádvoří zámku

Divadelní představení na nádvoří zámku

Již tradičně nám 1. září přineslo MĚSTSKÉ DIVADLO MLADÁ BOLESLAV nádherný kulturní zážitek na nádvoří zámku SOŠ a SOU Horky nad Jizerou, kde odstartovalo divadelní sezónu Moliérovou klasickou komedií o nejslavnějším hypochondrovi ZDRAVÝ NEMOCNÝ

 

Foto ke článku

Sdělení o změně ve vedení školy

Žáci a žákyně, zákonní zástupci, kolegyně a kolegové, partneři a přátelé školy, sděluji vám, že jsem se po 32 letech práce ve funkci ředitele SOŠ a SOU Horky nad Jizerou, vzdal této pracovní pozice. Za toto období škola prošla významnou obměnou. Se svými spolupracovníky a žáky jsme dosahovali mnoha úspěchů v České republice i v zahraničí. Škola se stala významnou regionální institucí. Připravili jsme do života tisíce úspěšných absolventů. V rámci výběrového řízení na pozici ředitele školy byla nejúspěšnější Mgr. Markéta Klímová Ulmanová. Byla od 15. 8. 2022 jmenována Radou Středočeského kraje ředitelkou SOŠ a SOU Horky nad Jizerou. V její práci ve vedení naší školy jí přeji mnoho úspěchů, nových nápadů, spokojené spolupracovníky a žáky, prosperující absolventy. Věřím, že ve své práci bude úspěšná a naši školu bude vést k dalším významným výsledkům.    Ing. Vratislav Morava

 

 

Včelařský kroužek

Včelařský kroužek

V závěru června se žáci oboru Zahradník a členové včelařeského kroužku, pod lektorským vedením pana Brože, pustili do vytáčení medu. Z bohaté a kvalitní "ůrody" medu máme všichni radost.

Zemědělské závěrečné zkoušky

Zemědělské závěrečné zkoušky

Přesto, že prázdniny jsou v plném proudu, posíláme našim čerstvým absolventům pár fotografií z průběhu praktických zkoušek. Přejeme jim hodně štěstí a úspěchů v zaměstnání či dalším studiu.

Catering na Leteckém dni

Catering na Leteckém dni

Na závěr školního roku nás požádal Aeroklub Mladá Boleslav společně s Nadačním fondem letadla Metoda Vlacha o zajištění cateringu pro VIP hosty na mezinárodní letecké show, která se konala na letišti v Mladé Boleslavi. Letecký den připravil návštěvníkům příjemný zážitek a nás těšila spokojenost hostů s našimi službami.

Střípky z maturitních a závěrečných zkoušek

Střípky z maturitních a závěrečných zkoušek

Dnešního dne bylo zakončeno zkouškové období na naší škole. Žáci absolvovali maturitní a závěrečné zkoušky v naprosté většině úspěšně. Podařilo se dohnat učivo z období distanční výuky během covidového období. Blahopřeji všem absolventkám  a absolventům, kteří zvládli závěrečné a maturitní zkoušky. Do opravných zkoušek v září přeji hodně úspěchů těm, kterým se první termín nevydařil. Ing. Morava, ředitel. 

Foto ke článku

Zahraniční stáže 2022/2023

Díky akreditaci programu ERASMUS+, při které jsme získali finanční prostředky na organizování zahraničních stáží žáků a pro další aktivity až do roku 2027, organizujeme stáže i v roce 2022/2023. V září 2022 se uskuteční stáž pro plnoleté žáky gastronomických oborů v bavorském Weidenu v Hotelu Stadtkrug.

Od 11. 9. do 9. 10. 2022 bude realizována stáž pro žáky všech oborů v Rakousku. Žáci oboru Zahradník a Zemědělec – farmář budou vykonávat praxi ve vinařské a agroturistické farmě rodiny Ramoserů, žáci oboru Cukrář v prestižní cukrárně na pěší zóně v historickém Kremsu, žáci oboru Kuchař – číšník a Gastronomie též v centru Kremsu v restauraci Stadtcafé. Zájemci se mohou hlásit na sekretariátu školy do 13. 6. 2022. Bližší informace poskytnou Ing. Moravová, Mgr. Csémy nebo Ing. Morava. Pro zimní období připravujeme tradiční stáž v Hotelu FIS na Štrbském Plese ve Vysokých Tatrách na Slovensku.

Výběr žáků bude proveden dle kritérií, která jsou zveřejněna na nástěnkách školy.

 

Ing. Vratislav Morava, ředitel

HORKYFEST a oslavy 70 let školy

HORKYFEST a oslavy 70 let školy

V pátek 27. května se po dvouleté pauze uskutečnila školní slavnost Horkyfest, na které se podílely žáci a všichni zaměstnanci. Akce byla spojená s oslavami 70. výročí školy, proto jsme rádi přivítali celou řadu absolventů, zahraničních hostů a partnenrů školy. Úžasnou atmosféru si můžete vychutnat ve zkráceném záznamu ZDE.

Bavorský týden s odborníkem ze SRN

Bavorský týden s odborníkem ze SRN

V tomto týdnu probíhají velké přípravy na oslavu 70. výročí založení naší školy a ještě větší přípravy a těšení na 25. Horkyfest. Od pondělí můžeme u nás potkávat dvě nové tváře, pana Markuse Schultese a paní Evu Schicker – učitele naší partnerské školy v německém Wiesau. V rámci projektu Erasmus+ probíhá „Týden bavorské kuchyně“ s německým odborníkem. Každý den má jedna pracovní skupina v kuchyni praxi, při níž žáci připravují a na závěr konzumují nejtradičnější bavorská jídla,např. špecle, zelné saláty, vepřovou pečeni s krustičkou, hovězí maso s křenovou omáčkou a knedlíky (Klösse), bavorský dezert, preclíky a další.

Praxe je vlastně tréninkem na páteční akci, kdy budou tyto dobroty žáci podávat k ochutnávce hostům. Držme jim palce, ať se vše podaří a ať také trochu „provětrají“ němčinu. 

 

Moderní technika ve výuce

Moderní technika ve výuce

Žáci oboru Zemědělec-farmář se díky spolupráci se zaměstnavateli a partnery v oboru učí v terénu moderní zemědělské technice. Více ve fotogalerii.

Exkurze ve firmě Lipra Pork a.s.

Exkurze ve firmě Lipra Pork a.s.

Skupina žáků oboru Zemědělec - farmář měla možnost prohlédnout si formou exkurze chov prasnic a odchov a výkrm selat na farmě v Libichově. Před branou podniku nás přivítala ředitelka společnosti, Ing. Hana Brožová, která nás poté provedla halami farmy a podala nám podrobný výklad o chovu zvířat. Seznámila nás s pohybem zvířat různých katergorií, plemenářskou prací, způsobem krmení a napájení a technologiemi na zlepšení životních podmínek chovaných prasat. Pro vstup do chovných hal jsme museli splnit přísná hygienická opatření. Exkurze i výklad byly velmi zajímavé a jsme velmi rádi, že nám byla návštěva farmy umožněna.

Olympiáda zemědělských škol ve Frýdlantě

Olympiáda zemědělských škol ve Frýdlantě

Naši žáci oboru zemědělec -farmář úspěšně reprezentovali školu na celostátní olympiádě zemědělských škol ve Frýdlantě.

Foto ke článku

2. kolo přijímacího řízení

Ředitel školy vyhlašuje 2. kolo přijímacího řízení na 6. května 2022. Hlásit se můžete na obory: 65-41-L/01 Gastronomie, 29-54-H/01 Cukrář, 65-51-H/01 Kuchař-číšník, 41-52-H/01 Zahradník a 41-51-H/01 Zemědělec-farmář.

Žáci oboru zemědělec-farmář zkrášlili terasu zámku

Žáci oboru zemědělec-farmář zkrášlili terasu zámku

Žáci oboru zemědělec-farmář se svými učiteli a panem údržbářem zrekultivovali část terasy zámku školy. Odevzdali výbornou práci. Díky jim.

Charitativní činnost DM - Velikonoce

Charitativní činnost DM - Velikonoce

Konečně jsme se mohli setkat v tváří v tvář. Letos jsme opět naplno v DM zahájili charitativní činnost a jsme rádi, že jsme po dlouhých dvou letech rozzářili oči a probudili úsměvy našich kamarádů v sedmi DPS na Mladoboleslavsku a Mělnicku a oči dětí v Dětském domově v Krnsku.. Po dlouhé době jsme jim tak všem  mohli trochu zpříjemnit období před nejkrásnějšími svátky jara, Velikonocemi. Krátké vystoupeni Michala Mertina, kterého nahradil kvůli nemoci po prvním dni David Červa, Nikoly Kračmarové, Tomáše Galbavého a Markéty Zemkové udělalo všem radost a bylo pohlazením po duši. Zvlášť tuhle naši aktivitu ocenili klienti DPS Ludmila v Mělníku a U Anežky v Benátkách nad Jizerou. Naše čtveřice zde obešla asi dvě desítky pokojů v několika odděleních kde leží převážně nemohoucí klienti. Veselé básničky od Jiřího Žáčka, lidové písničky a trylky ze zobcové flétny vykouzlily úsměv těm, kteří radost mají už zřídka a za kterými už ani nikdo nepřijede. Velký dík patří i našim cukrářkám z prvního ročníku. Jejich zdobené veselé perníčky udělaly klientům velkou radost.  Svým vystoupením jsme potěšili i klienty v DPS U Anežky Luštěnicích v Senior Parku v Luštěnicích a v Horkách nad Jizerou. Ve Mšeně jsme museli předat jenom perníčky před DPS. Zde opět začal řádit covid. Poslední zastávkou tzv. "velikonočního turné" čtveřice našich žáků z DM byl Dětský domov v Krnsku. Tady na ně čekala úplně jiná energie. Jejich vystoupení se rázem rozšířilo o několik velikonočních říkanek. Nejvíce se dětem z Krnska líbily veselé pomlázky. Po perníčcích se jen zaprášilo. Kdepak si je nechat na památku, všichni se do nich hned pustili. Pak došlo i na míčové hry. Takový fotbal v bílé košili se jen tak nevidí. Hezké to bylo, tak jsme slíbili, že zase přijedeme. Dál už netřeba slov. To se musí prožít a zažít.  Všem, kteří vykouzlili  klientům v DPS a dětem v dětském domově úsměv na tváři patří velké poděkování a pochvala za hezké vystoupení. Díky i všem žákům a žákyním, kteří pod vedením vychovatelů DM připravili velikonoční dekorace a pomlázky. A ještě jednou velké poděkování našim cukrářům. 
Prostě….děkujeme všem, kteří nás v naší charitativní činnosti podporují. Jsou to náročné dny, přesto si plně uvědomujeme, že to co v DM pro naše kamarády děláme, má smysl. Charitativní činnost je a bude i nadále hlavní výchovnou náplní Domova mládeže SOŠ a SOU Horky nad Jizerou. 
 
Bezplatná „vysoká“ řidičská škola pro zodpovědné rodiče a jejich děti? START DRIVING 2022!

Bezplatná „vysoká“ řidičská škola pro zodpovědné rodiče a jejich děti? START DRIVING 2022!

Tiskovou zprávu a další podklady k projektu START DRIVING 2022 naleznete v příloze.

Oznámení o úpravě ceny školního stravování a ubytování

Oznámení o úpravě ceny školního stravování a ubytování

Oznamujeme Vám, že z důvodů zdražení vstupních cen potravin a energií jsme nuceni od 1. dubna 2022 zvýšit cenu oběda školního stravování o 3,00 Kč. Cena se zvyšuje ze 30,00 Kč na 33,00 Kč pro dojíždějící a pro internátní z 85,00 Kč ne 93,00 Kč. Pro cizí strávníky se cena zvyšuje o 6,00 Kč z 58,00 Kč na 64,00 Kč. Cena za ubytování se zvyšuje o 50 Kč, tj. z 850 Kč na 900 Kč. 

Zahraniční stáže ve 2. pololetí školního roku 2021/2022

Zahraniční stáže ve 2. pololetí školního roku 2021/2022

V termínech 1. – 23. 2. 2022 a 23. 2. – 16. 3. 2022 proběhly úspěšně stáže v Hotelu FIS na Štrbském Plese ve Vysokých Tatrách na Slovensku. Stáží se zúčastnilo šestnáct žáků gastronomických oborů. Žáci vykonávali pracovní činnosti v hotelu dle svého profesního zaměření. Vedení hotelu bylo výrazně s odbornou úrovní žáků spokojeno. Odměnou pro žáky byla i možnost bezplatného lyžování v lyžařském areálu u hotelu, návštěva Aqualandie v Liptovském Mikuláši, využití hotelového wellness a fitness a dalších mimopracovních aktivit. Ing. Vratislav Morava  ředitel

Prodej sadby zeleniny ve školním zahradnictví

Prodej sadby zeleniny ve školním zahradnictví

Jaro se blíží, a tak si můžete ve školním zahradnictví nakoupit sazenice zeleniny za pouhé 3 Kč / kus. V nabídce jsou aktuálně: Květák, Kedlubna a Hlávkový salát.

Každá pomoc se počítá

Každá pomoc se počítá

V rámci vzájemné spolupráce s Okresní hospodářskou komorou Mladá Boleslav předal její ředitel Bc. Šimon počítač žákyním školy s ukrajinskou národností, který využijí zejména pro výuku českého jazyka.

Cukráři - kurz slavnostních dortů

Cukráři - kurz slavnostních dortů

Tento týden se uskutečnil v našem gastrocentru kurz přípravy slavnostních dortů pod vedením odborné lektorky Pavlíny Berzsiové a učitelky odborného výcviku Aleny Pechlátové. Kurz rošiřuje praktické dovednosti našich cukrářek a cukrářů.Jak se jim tvoření dařilo si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Jak podat přihlášku ke studiu na SOŠ a SOU Horky nad  Jizerou

Jak podat přihlášku ke studiu na SOŠ a SOU Horky nad Jizerou

Základní informace, jak podat přihlášku ke studiu na SOŠ a SOU Horky nad  Jizerou naleznete v příloze. Pokud máte přesto pochybnosti o tom, jestli jste vše udělali správně, neváhejte nás kontaktovat telefonicky na kontaktech vedení školy.

Foto ke článku

Informace k Doučování žáků školy

Pravidelně organizujeme doučování pro žáky ohrožených školním neúspěchem a to v rámci individuálních a skupinových konzultací respektive doučováním celých tříd a to jak v teoretickém vyučování, tak i v rámci odborného výcviku. Na program je poskytována finanční podpora EU. Podrobné informace naleznete v příloze.

Stáž ve Vysokých Tatrách

Stáž ve Vysokých Tatrách

Naši stážisté se hlásí z Vysokých Tater. Tentokrát z výletů po malebné horské přírodě, které podnikají ve chvílích volna. Prohlédnou si je můžete ve fotogalerii.

Stáž Erasmus+ na Štrbském Plese v Hotelu FIS

Stáž Erasmus+ na Štrbském Plese v Hotelu FIS

Zahájili jsme stáž v rámci programu Erasmus+ na Štrbském Plese v Hotelu FIS ve Vysokých Tatrách. Je zde ohromné množství sněhu. Dnes přes noc opět dalších 30 cm. Takže kromě práce v hotelové kuchyni, restauraci, kavárně a na baru i lyžujeme, též užíváme wellness a fitness hotelu. Čeká nás ještě mnoho zážitků, takže se těšíme na další dny. Stážisté.

Kurz restauračních moučníků

Kurz restauračních moučníků

Foto z kurzu restauračních moučníků pro žáky oboru Cukrář pod vedením Místoprezidentky AKCČR p. Pavly Berzsiové.

Ohlédnutí za dny otevřených dveří

Ohlédnutí za dny otevřených dveří

Protože nebylo možné se ani jednou setkat osobně na dnech otevřených dveří podívejte se do fotogalerie, abyste si udělali představu jak vypadá den otevřených dveří, když je možné se setkávat. 

Rozloučení s koncem roku

Rozloučení s koncem roku

Žáci a zaměstnanci školy se již tradičně rozloučili na nádvoří zámku se starým rokem a vzájemně si popřáli krásné prožití nadcházejících svátků.

 

Vánoční přání

Vánoční přání

  Přeji Vám krásné Vánoce z Horek nad Jizerou 

a v novém roce hodně zdraví, pohody a úspěchů.

                   Ing. Vratislav Morava

      ředitel SOŠ a SOU Horky nad Jizerou

Dílenské práce žáků oboru Zemědělec-farmář

Dílenské práce žáků oboru Zemědělec-farmář

Žáci oboru Zemědělec-farmář se v zimním období učí v dílnách základním dovednostem, opravují techniku, traktory a další stroje.

Divadelníci z DM SOŠ a SOU Horky nad Jizerou v akci

Divadelníci z DM SOŠ a SOU Horky nad Jizerou v akci

Pátek 10.12. 2021 byl pro všechny divadelníky z DM velmi náročný, ale zajímavý den. Zjistili, že filmování je dřina, ale na zámku Stránov se fakt snažili, výsledek bude k vidění po 20.12. A všichni, kteří se tohoto projektu zúčastnili, si myslí, že to bude stát za to. Snad i Božena Němcová by byla spokojená. Děkujeme všem, kteří to s divadelníky z DM dali. Děkujeme Hanně Vignerové a jejímu týmu z Příběhů módy, režisérovi a kameramanovi Bohumilovi Horáčkovi, youtuberovi Dominiku Šafrovi a samozřejmě manželům Pavlik-Šimonkovým za zázemí v jejich zámku Stránov. Poděkování patří i Nadačnímu fondu Škoda AUTO, který online vystoupení finančně podpořil v rámci projektu Kultura na venkov. Myslím, že těm, pro které žáci a žákyně z DM s láskou natáčeli(7 DPS na Mladoboleslavsku a Mělnicku a DD v Krnsku) se vánoční představení bude líbit. Doufáme, že to ocení i učitelé a zaměstnanci školy, kterým divadelníci z DM každoročně zpříjemňují jejich společné vánoční setkání, které ani letos, kvůli Covid-19, nemohou uskutečnit.

Workshop „Start UP podnikání pro středoškoláky“

Workshop „Start UP podnikání pro středoškoláky“

Pod záštitou Okresní hospodářské komory absolvovali dnes žáci končících ročníků, konkrétně 4.B Gastronomie a 3.E Kuchař - číšník workshop „Start UP podnikání pro středoškoláky“. Školitel Ing. Petr Horák žáky seznámil se základními principy podnikání a orientace ve světe byznysu. Workshop byl pro žáky velmi přínosný, získané znalosti jistě zúročí u maturitní či závěrečné zkoušky, případně ve svém profesním životě.

Mikulášská nadílka

Mikulášská nadílka

Letos jako tradičně navštívili naši školu Mikuláš a čertem a andělem. Ač nadpozemské bytosti, tak striktně dodrželi protiepidemiologická pravidla, aby mohli žákům zpestřit a zpříjemnit adventní čas. Prohlédnout si můžete ve fotogalerii.

Pražská integrovaná doprava posílí spoje do a z Horek nad Jizerou

Pražská integrovaná doprava posílí spoje do a z Horek nad Jizerou

Od příští neděle 12. prosince 2021 se na Mladoboleslavsko rozšíří systém Pražské integrované dopravy. Všechny současné linky budou nahrazeny linkami novými ve zmíněném systému. Změny nebudou jen v jízdních řádech, trasách a zastávkách, ale také v tom, jak cestující zaplatí za jízdenku. Čipové karty, které byly na Mladoboleslavsku cestujícím téměř 15 let vydávány, přestanou fungovat a nebude jimi možné v autobusech Arrivy zaplatit. Kromě hotovosti si cestující koupí jízdenku pomocí Lítačky nebo platební karty stejně jednoduše jako za nákup v obchodě.

 

Erasmus+

Erasmus+ "Příště pojedeš Ty"

Pod záštitou Domu zahraniční spolupráce proběhla 24.11. ve škole akce s názvem "Příště pojedeš Ty", tedy prezentace zahraničních stáží v rámci programu Erasmus+ absolventy těchto stáží a následná beseda. Cílem akce bylo rozšířit informace o zahraničních stážích, které naše škola v rámci programu EU Erasmus+ organizuje a namotivovat žáky k absolvování zahraniční stáže, což se dle reakcí žáků povedlo

Covid ve školách - kdo o čem rozhoduje

Covid ve školách - kdo o čem rozhoduje

V příloze naleznete informační leták MŠMT - Covid ve školách - kdo o čem rozhoduje.

Konec stáže v Německu

Konec stáže v Německu

Tento týden se do školy opět vrátily stážistky z německého Weidenu Natálka a Lucka ze 4. B. Po 3 týdny byly součástí pracovního týmu Hotelu Stadtkrug. Pracovaly v kuchyni, při obsluze a v hotelovém housekeepingu. Ve volném čase navštívily i naši partnerskou školu ve Wiesu, kde by chtěly po maturitě pokračovat ve studiu hotelového a turistického managementu.

 

Hlásíme se opět ze stáže Erasmus+ v Rakousku

Hlásíme se opět ze stáže Erasmus+ v Rakousku

Po intenzivním pracovním týdnu měli stážisté nabitý víkend. V sobotu to byla návštěva zříceniny hradu Aggstein a světoznámého kláštera Melk s paní Christl Ramoser, pak nákupy, úklid a vaření. V neděli si vyjeli na kolech do údolí Wachau – dědictví UNESCO a někteří si i vyšlápli na zříceninu hradu Dürnstein. Arpád měl po návratu ještě tolik sil, že navštívil fitko na místním internátu. A zítra začíná druhá etapa stáže...

 

Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů

Jak už jsme vás informovali, naše škola se přihlásila do zajímavého projektu, který mapuje osudy některých osobností, kteří byli účastníky zlomových historických událostí v naší vlasti. Projekt vyhlásila nezisková organizace Post Bellum Praha a je do něho zapojeno několik základních a středních škol. Naše škola se zajímá o osobnost Mladoboleslavska Vladimíra Handlíka, zakladatele Nadačního fondu Letadlo Metoděje Vlacha. Oblastním koordinátorem projektu byl pro naši školu jmenován Michal Šimek. Ten za námi přijel do školy, aby poradil, jak vše zpracovávat. Skupinka pěti žáků pracuje pod odborným vedením paní učitelky Mgr. Olgy Janičatové. S projektem pomáhá i vedoucí vychovatelka DM PaedDr. Jana Huzilová, bývalá rozhlasová moderátorka. Prezentace příběhu Vladimíra Handlíka se uskuteční 6.prosince 2021 v Obchodní akademii v Mladé Boleslavi. Tiskovou zprávu si můžete přečíst v příloze.

Stáž v Rakousku

Stáž v Rakousku

Naši stážisti už 3. den sbírají zkušenosti na svých pracovištích. Na jejich tvářích je vidět, že je praxe baví a i na intru je pohoda. Počasí nám přeje, tak co víc si přát. Zdravíme všechny ve škole.

S fotoaparátem na odborném výcviku

S fotoaparátem na odborném výcviku

Na konci září jsme obešli s fotoaparátem některá z našich výukových pracovišť. A co jsme viděli? Nestačili jsme stihnout všechno, ale viděli jsme jak se naši žáci starají o mladý skot v Luštěnicích, vydávají pokrmy ve školní jídelně, nacvičují servis vína a přípravu kávy, jak pečou koláče a vyrobili narozeniniový dort, jak vařili polévku a roládu s rýží, jak pečovali o květiny v zahradnictví a sklízeli úrodu, jak vázali květiny, připravovali traktory na směnu a seřizovali pluh, jak obráběli kov ručním nářadím. Chceme se s vámi o tyto zážitky ve fotogalerii.

Foodcarving? Konečně!!!

Foodcarving? Konečně!!!

Víte, co je to foodcarving? Určitě se již každý někdy setkal s efektně vykrajovaným ovocem, zeleninou, melouny apod. Mistry v tomto oboru jsou Asiati, ale i česká reprezentace nás vzorně v této dovednosti zastupuje na prestižních mezinárodních soutěžích. Téměř 2 roky jsme díky překážkám souvisejícím s Covidem plánovali základní kurz foodcarvingu a konečně jsme se ho v tomto školním roce hned v září, pod vedením uznávaného lektora pana Luďka Procházky, dočkali. Tento kurz je určený především pro naše žáky a žákyně prvních ročníků průřezově všemi gastronomickými obory. Možná se některý z nich právě v této dovednosti najde a přiveze nám do školy cenný kov ze soutěží pořádaných v ČR i v zahraničí stejně, jako tomu bylo v minulých letech u našich úspěšných absolventů.

 

Příběhy našich sousedů.

Příběhy našich sousedů.

Naše škola se přihlásila do velmi zajímavého projektu" Příběhy našich sousedů."Šestičlenná skupina pod vedením paní učitelky Mgr. Olgy Janičatové zkoumá a zjišťuje životní osudy a příběhy velmi zajímavé osoby Mladoboleslavska pana Vladimíra Handlíka, zakladatele Nadačního fondu letadlo Metoděje Vlacha. Naše skupinka se bude snažit zmapovat osud této osobnosti a vytvořit o ní reportážní video, které pak zprostředkuje ostatním. Několik setkání už proběhlo kvůli koronavirovým opatřením online, dnes se skupinka našich žáků seznámila s panem Handlíkem osobně. Setkání se konalo v přátelské atmosféře a pan Handlík, jak je u něho zvykem, hýřil optimismem. Děkujeme za milou návštěvu a těšíme se na další.

Přání žákyním a žákům do školního roku 2021/2022

Přání žákyním a žákům do školního roku 2021/2022

I přes náročné prázdninové rekonstrukce objektů školy jsme bez problémů zahájili školní rok. Žáci 1. ročníků se seznamovali na outdoortreninku ve sportovním areálu. Žáci vyšších ročníků zahájili svoji praktickou přípravu, jak je vidět z přiložených fotografií. Věřím, že přerušení výuky v uplynulém školním roce z důvodu epidemiologické situace, bylo komplikované nejen pro nás, učitele, ale že škola scházela i žákům. Do nového školního roku přeji proto zejména Vám, žákyním a žákům, abyste se mohli pravidelně vzdělávat, abyste se do školy těšili, abyste zažívali co nejvíce úspěchů a byli zdraví.
Ing. Vratislav Morava - ředitel

Pozdrav k zahájení školního roku

Pozdrav k zahájení školního roku

Aktuální opatření ke vstupu do budovy školy a pozdrav k zahájení školního roku naleznete v příloze.

 

Foto ke článku

Divadelní představení se dne 1. 9. 2021 na nádvoří zámku nekoná

Na základě Doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR pro školy v souvislosti s probíhající pandemií onemocnění COVID-19: omezit pohyb cizích osob v prostorách školy a nepořádat akce typu divadelní představení, jsme nuceni zrušit slavnostní zahájení školního  2021/2022, které se mělo uskutečnit ve středu 1.září 2021 a následně i divadelní představení Městského divadla Mladá Boleslav.

 

Dopis k zahájení šk. roku 2021

Dopis k zahájení šk. roku 2021

V příloze si prosím přečtěte dopis k zahájení školního roku 2021, ve kterém naleznete důležité informace k organizaci prvního týdne výuky.

Modernizujeme pro naše žáky

Modernizujeme pro naše žáky

„Ani o prázdninách se ve škole nenudíme. Modernizujeme pro naše žáky gastroprovozy. Zatím však vzkvétá školní zahradnictví“

Ing. V. Morava, ředitel školy.

Foto ke článku

Termíny opravných závěrečných zkoušek

Ředitel školy vyhlašuje termíny opravných závěrečných zkoušek na 8.-10. září 2021 (praktická zkouška - zahájení od 7:00 hod.) a 17. září 2021 (ústní zkouška - zahájení od 8:00 hod.)

Slavnostní zakončení ZZK oborů Zahradník a Zemědělec-farmář

Slavnostní zakončení ZZK oborů Zahradník a Zemědělec-farmář

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout jak probíhalo slavnostní zakončení ZZK oborů Zahradník a Zemědělec-farmář.

Úspěšné zakončení závěrečných zkoušek oboru Cukrář

Úspěšné zakončení závěrečných zkoušek oboru Cukrář

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout úspěšné zakončení závěrečných zkoušek oboru Cukrář

Praktické závěrečné zkoušky oborů Zahradník a Zemědělec-farmář

Praktické závěrečné zkoušky oborů Zahradník a Zemědělec-farmář

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout pár střípků z praktických závěrečných zkoušek oborů Zahradník a Zemědělec-farmář.

Ochutnávka z praktické části závěrečných zkoušek oboru Cukrář

Ochutnávka z praktické části závěrečných zkoušek oboru Cukrář

Úspěšné zakončení závěrečných zkoušek oboz Kuchař-číšník

Úspěšné zakončení závěrečných zkoušek oboz Kuchař-číšník

Žáci včelařského kroužku při medobraní

Žáci včelařského kroužku při medobraní

Žáci oboru Zemědělec-farmář na parkuru pod školním zámkem

Žáci oboru Zemědělec-farmář na parkuru pod školním zámkem

Zahraniční stáže

Zahraniční stáže

Akreditace ERASMUS+

Naše škola byla úspěšná při hodnocení uplynulých stáží a projektu pro získání Akreditace ERASMUS+. Kromě naší školy získalo toto ocenění pouze devět organizací ve Středočeském kraji. Akreditace umožňuje přiznání finanční dotace na stáže žáků a další aktivity při spolupráci se zahraničními školami a podnikateli. Toto ocenění je platné od roku 2021 do roku 2027.

Zahraniční stáže pro žáky v 1. pololetí 2021/2022

Pro žáky jsou připraveny stáže v Hotelu Stadtkrug ve Weidenu v Bavorsku (SRN) od 14. 9. do 4. 10. 2021. Do Rakouska vyjedou od 27. 9. do 17. 10. 2021 žáci oboru Zemědělec – farmář a Zahradník do vinařské firmy, cukráři do prestižní cukrárny a další žáci na gastronomickou praxi do restaurace též do Kremsu. Připravujeme dva turnusy zimních stáží na Hotelu FIS ve Štrbském Plese ve Vysokých Tatrách (SR).

Beseda s úspěšnou absolventkou

25. 5. 2021 navštívila naši školu bývalá absolventka oboru Kuchař – číšník Andrea Valičková, která prvním rokem studuje maturitní obor Turistický a hotelový management na naší partnerské škole v německém Wiesau v Bavorsku v SRN. O svém studiu a jeho podmínkách si připravila prezentaci s besedou ve 3.B. Své studium zvládá a tím i probudila zájem některých žáků v této třídě.

 

Foto ke článku

Pokračující uzavírka mostu v Horkách nad Jizerou

Vzhledem ke změně organizace stavebních prací na nové kanalizaci bude kamenný most v Horkách nad Jizerou průjezdný pro osobní dopravu až od středy 26. května 2021.

Foto ke článku

Aktuální informace pro žáky k výuce od 24.5.2021

Milé žákyně, milí žáci, vážení rodiče,

konečně, více než po roce, se otevírají plně školy pro výuku. Praktická výuka se již ke vzájemné spokojenosti rozeběhla. Od pondělí 24. 5. 2021 bude zahájena i pravidelná prezenční teoretická výuka pro všechny ročníky. Výuka začne v 8.00 hodin na vašich příslušných učebnách, kde nejprve budete absolvovat antigenní test proti na covid-19. Příjezd do školy je komplikován stavebními pracemi při odkanalizování obce. Autobusová zastávka je přemístěna ke zdravotnímu středisku. Dle informací stavební firmy by již měla být průjezdná cesta od Brodců, takže žáci s auty mohou parkovat u parkuru. Na výuku přijďte neprodleně, neboť v 8.00 bude zahájena instruktáž k testování. Odkaz na videonávod k testům je zde: https://www.youtube.com/watch?v=TZxDmLPZZSo

Přeji Vám hodně elánu a zdraví v posledním měsíci školního roku 2020/2021.

 

 

Ing. Vratislav Morava

ředitel
SOŠ a SOU Horky n. Jizerou 35

mobil: 603 25 91 33

www.souhorky.cz

Den odborného výcviku na naší škole

Den odborného výcviku na naší škole

Jak vypadá den na odborném výcviku v Horkách nad Jizerou si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Foto ke článku

2. kolo přijímacího řízení 2021

Ředitel školy vyhlašuje 2. kolo přijímacího řízení na 3. června 2021. Hlásit se můžete od 21. 5. 2021 na obory: 65-41-L/01 Gastronomie, 29-54-H/01 Cukrář, 65-51-H/01 Kuchař-číšník, 41-52-H/01 Zahradník a 41-51-H/01 Zemědělec-farmář.

Kurz modelování

Kurz modelování

Ve středu  19.5.2021  se na naší škole uskutečnil kurz modelování pod vedením člena  AKC a cukráře roku pana Františeka Buchala. Zúčastnili se ho žáci prvního ročníku oboru cukrář. Účastníci kurzu se naučili pracovat s mléčnou modelovací hmotou, barvit a modelovat figurální motivy. Tématy pro modelování byly: Dětský den, Valentýn, Mikuláš, Jaro. 
Pechlátová Alena.

 

Kurz pralinky - cukráři

Kurz pralinky - cukráři

V úterý  18.5.2021  přijela do naší školy místoprezidentka  AKC paní Pavlína Berzsiová. Cukrářky druhého ročníku se účastnily kurzu pralinek. Seznámily se s prací s čokoládou, výrobou čokoládových lanýžů, které ochutily příchutěmi, skořicí a kávou. Pralinky ochutily pistáciovou pastou, ořechy a mandlemi.
Nakonec je potáhly čokoládou a ozdobily.  Poslední jejich práce byla čokoládová mašle, kde si ozdobily folii různými druhy čokolády. Děvčata byla šikovná a druhý den hned si vyzkoušely samy čokoládové mašle.
Foto ke článku

Aktuální informace k přijímacímu řízení

Přijímací řízení ke vzdělávání do 1. ročníků ve školním roce 2021/2022 v 1. kole proběhne 19. května 2021 bez účasti uchazečů a jejich zákonných zástupců. Seznamy přijatých žáků naleznete od 19. 5. 2021 zde

Rozhodnutí o přijetí, případně nepřijetí, bude rozesláno 19. května 2021 poštou. Termín setkání s uchazeči a jejich zákonnými zástupci k podání informací o studiu bude sděleno v návaznosti na uvolnění protiepidemických opatření.

 

 

                                                                        Ing. Vratislav Morava

                                                                                    ředitel

 

Kurz obsluhy hydraulických nakladačů

Kurz obsluhy hydraulických nakladačů

Kurz obsluhy hydraulických nakladačů a práce s manipulátorem absolvovali v tomto týdnu žáci III. ročníku oboru Zemědělec - farmář. Kurz proběhl v součinnosti s firmou MoreauAgri, spol. s r.o., střediskem Luštěnice. Obsahoval teoretickou přípravu, vlastní práci s mechanizmy a výuku základních servisních úkonů. Několika snímky vám průběh kurzu chceme přiblížit. Chceme rovněž poděkovat vedení a lektorům firmy MoreauAgri.

KURZ  VÍNA

KURZ VÍNA

Ve dnech 12. a 13. května 2021 se na naší škole uskutečnil kurz vína, který byl realizován v rámci projektového dne. Odborného kurzu se zúčastnili žáci 2. ročníků gastronomických oborů. Kurz vedl sommelier Radek Zakonov. Žáci byli seznámeni s historií pěstování vinné révy, dále potom s technologií výroby vína, jeho skladováním a v neposlední řádě jeho podáváním. Při praktické části kurzu si žáci vyzkoušeli servírování vína. Na závěr účastníci složili zkoušku nabytých vědomostí formou testu.

Foto ke článku

Zápisový lístek - uchazeči

Uchazeč může ve školním roce 2020/2021 vzít zpět zápisový lístek uplatněný v přijímacím řízení, pokud byl následně v prvním kole přijímacího řízení přijat ke vzdělávání ve střední škole po konání přijímací zkoušky v náhradním termínu.

Foto ke článku

Slovo ředitele 27.4.2021

Milé žákyně, milí žáci, vážení rodiče,

od 26. 4. 2021 jsme začali vyučovat odborný výcvik a praxi. Je potěšitelné, že výuku navštěvuje téměř plný počet žáků. Též bez problémů probíhá testování žáků před začátkem výuky. V příloze máte přiložen postup k samotestování testy Singclean, které budeme využívat od 10. 5. 2021. Prosím, seznamte se s postupem samotestování před nástupem do školy. Žáci, kteří přijedou po 6.00 hodin ráno na domov mládeže, budou testováni tam, aby se mohli před začátkem praxe nasnídat ve školní jídelně.

 

Ing. Vratislav Morava

ředitel
SOŠ a SOU Horky n. Jizerou 35

 

Foto ke článku

Změna termínu závěrečných zkoušek u oboru Kuchař – číšník

Praktické zkoušky se budou konat od 1. do 4. června 2021. Ústní zkoušky se budou konat v pátek 11. června 2021.

Změna termínu ZZ je nutná vzhledem k rekonstrukcím cvičných kuchyní a cukrářské dílny v Gastrocentru, které začnou 15. června 2021. Musí být dokončeny do 10. srpna 2021, neboť následně bude instalována moderní gastronomická technologie.

Případné dotazy Vám zodpoví vedení školy nebo místopředsedkyně zkušební komise Ing. Niklová.

 

Ing. Vratislav Morava

ředitel
SOŠ a SOU Horky n. Jizerou 35

Virtuální prohlídka školy
Videoprezentace školy
Zahraniční stáže
Horky Fest 2022