29-54-H/01 Cukrář
3-letý učební obor
Obsah učebního oboru je zaměřen na výrobu cukrářské produkce. Výuka je zaměřena na zvládnutí činností při normování a přípravě surovin, jejich zpracování při výrobě cukrářských těst, náplní a hmot, tvarování a dohotovování výrobků, až po expedici. Žáci se učí provádění i dalších speciálních úprav včetně umělecky výtvarného zpracování slavnostních, kusových i krájených výrobků. Absolventi se uplatní při výkonu povolání cukrář, cukrářka v pozici zaměstnance v menších a středně velkých výrobnách cukrářských výrobků, v hotelových cukrárnách a v obchodních zařízeních zabývajících se prodejem cukrářských výrobků. Po nezbytném zapracování je rovněž připraven pro podnikatelskou činnost. Praktická výuka probíhá na cvičné dílně školy při zakázkové výrobě a ve vybraných provozech regionu. Součástí profesní přípravy je také zapojení do gastronomicko společenských akcích ve spolupráci s oborem kuchař - číšník. Zároveň žáci mohou absolvovat část profesní přípravy na zahraničních stážích, např.v Německu, Rakousku, na Kypru, v Itálii a na Slovensku.
Absolventi získávají kvalifikaci pro výkon povolání cukrář – cukrářka a dalších kvalifikovaných prací v daném oboru.
Absolventi mohou pokračovat ve studiu na naší škole v nástavbovém oboru Podnikání, ukončeném maturitní zkouškou.