Profil školy
Jsme státní škola se zaměřením na gastronomii, cestovní ruch, zemědělství a zahradnictví s vícestupňovým vzděláváním. Úspěšně se zapojujeme do programů Evropské unie pro odborné vzdělávání Erasmus+ a Tandem. Máme výborné výsledky v odborných regionálních a národních, včetně evropských soutěží (např. Cukrář roku). Jsme cvičná škola IVP České zemědělské univerzity v Praze.
Obdrželi jsme certifikát kvality Asociace kuchařů a cukrářů za vysokou kvalitu vzdělávání v gastronomii, získali jsme Evropskou ceny kvality a národní Pečeť kvality.
Organizujeme s žáky gastronomické zajištění akcí, např. na Velvyslanectví ČR v Paříži, na Pražském hradě, včetně květinové výzdoby, atd.
Naše filozofie
- vytvořit pro své žáky neanonymní, přátelské prostředí s dobrými mezilidskými vztahy, ale přitom s vysokými nároky na studijní, výchovné a pracovní výsledky,
- vést praktické vyučování v duchu týmové spolupráce na konkrétních činnostech při produktivní práci za finanční úhradu a v úzké součinnosti s vybranými partnery a budoucími zaměstnavateli žáků,
- umožnit maximálnímu počtu žáků absolvovat část profesní přípravy na zahraničních stážích. Cílovými zeměmi bezplatných stáží jsou Itálie, Německo, Rakousko, Kypr a Slovensko.
Charakteristika, náplň činnosti a koncepce školy
Název a adresa školy: | Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Horky nad Jizerou 35, 294 73 Brodce |
Identifikátor zařízení: | 600 007 511 |
IČO školy: | 00069558 |
Právní forma: | příspěvková organizace |
Zřizovatel: | Středočeský kraj, Zborovská 11, 150 21 Praha 5 |
- Hlavní oblast působení je výchova a výuka žáků a dospělých pracovníků v rámci celoživotního vzdělávání.
- Škola je zaměřena na gastronomii, cestovní ruch, zemědělství a zahradnictví s vícestupňovým vzděláváním.
- Má regionální působnost.
- Po získání základních dovedností na škole si žáci rozšiřují své odborné návyky na praxi ve vybraných nejlepších firmách regionu. Žákyně i žáci se pravidelně úspěšně účastní odborných soutěží. Vrcholem přípravy a zároveň potvrzením výsledků výchovně vzdělávací práce jsou exkluzivní akce, jako například kompletní příprava rautů na Pražském hradě. Žáci se tak učí v nejnáročnějších podmínkách týmové práci, ale zároveň samostatnosti. Při odlišnosti profesí si uvědomují, že jeden druhého potřebuje k dosažení konečného konkrétního výsledku.
- Absolventi nacházejí pracovní uplatnění po ukončení školy bez problémů.
- Škola provozuje následující doplňkové činnosti: zejména hostinskou činnost, poskytuje ubytování, pořádá dětské rekreační a vzdělávací akce, kurzy a přednášky, rekvalifikace v povolených oborech.
- Přijímá na vzdělávací stáže i žáky a dospělé pracovníky z evropských zemí. Část doplňkových činností slouží k rozvoji dovedností a návyků žáků a poznání reálných provozních podmínek.
Partneři školy
- Agrární a Hospodářské komora
- Asociace kuchařů a cukrářů ČR, škola je zároveň i členem asociace
- Škola trvale spolupracuje v rámci praktické přípravy žáků téměř s padesáti vybranými smluvními pracovišti v regionu.
Zapojení do mezinárodní spolupráce
Žáci reprezentují české školství také v zahraničí. Trvale spolupracujeme s partnerskými školami, podnikateli a státní správou a samosprávou v Rakousku, SRN, na Slovensku a v Itálii. Žáci absolvují praxe též na Kypru.
Zapojení školy v mezinárodní spolupráci je v rámci programu EU Erasmus+, programu Fond budoucnosti Tandem a v rámci recipročních vztahů. Škola byla ohodnocena za předkládané projekty v rámci programu mobilit EU Leonardo da Vinci a organizaci stáží Pečetí kvality a v roce 2005 Evropskou cenou kvality (ocenění bylo předáno škole v Oslo v Norsku).
Ekonomické výsledky
Škola dosahuje trvale vyrovnaného hospodaření. V uplynulých letech neskončila nikdy ztrátou v hospodaření. V rámci doplňkových činností získává další finanční zdroje pro svůj rozvoj.
Předpokládaná perspektiva školy a oborů
Koncepce rozvoje školy a její transformace na regionální školu se zaměřením na gastronomii, cestovní ruch, zemědělství a zahradnictví s vícestupňovým vzděláváním byla vytvořena v souladu se záměry zaměstnavatelské a podnikatelské sféry, úřadu práce a zřizovatele, zájmu žáků a rodičů.
Skladba oborů na škole byla volena tak, aby jednotlivé obory spolu vzájemně souvisely, na sebe navazovaly a vytvářely tak jednotný samostatný celek. Všechny obory souvisí přímo či nepřímo s rozvojem venkova. Vzhledem k rozvoji regionu (i díky firmě Škoda a.a.s. v Mladé Boleslavi) a tím zvyšování kupní síly obyvatel, probíhá i rozvoj sféry služeb.
Studijní obory zakončené maturitní zkouškou Cestovní ruch a Gastronomie umožňují absolventům široké uplatnění v hotelnictví, v turistickém průmyslu, veřejném stravování. Je stálá potřeba pracovníků, zejména oboru Kuchař - číšník (viz inzerce - nabídka pracovních míst). Výuka v oboru Cukrář(ka) je rozšířena o tematické celky pekařství a tím je umožněna univerzálnější volba uplatnění absolventů na trhu práce.
Mladoboleslavsko je tradiční zemědělskou výrobní oblastí s intenzivním zemědělstvím. Obory Zemědělec – farmář a Zahradník jsou široce koncipovány pro všestranné uplatnění absolventů. Počty přijímaných žáků jsou optimální ve vztahu k nabídce pracovních míst na trhu práce.
Dle sdělení Úřadu práce v Mladé Boleslavi je uplatnění našich absolventů téměř bezproblémové. Naši absolventi nacházejí uplatnění ve své profesi i v zahraničí. Vzhledem k zájmu o studium na naší škole, k jejím ověřeným výsledkům při dosavadní činnosti a uplatnění absolventů na trhu práce předpokládáme setrvání v dosavadním trendu rozvoje školy a v přijímání žáků do výše uvedených oborů.