školní blog

Rychlý kontakt

SOŠ a SOU Horky nad Jizerou 35
294 73 Brodce

Tel:+420 326 312 234
Mob:+420 604 633 999
Fax: +420 326 312 119

Datová schránka ID: 8erybt4

Web: http://www.souhorky.cz
Mail: souhorky@souhorky.cz
Mail pro úřední podání: sohmb@kr-s.cz

Vítězství v republikovém finále Cukráře roku

Soutěže cukrářů se staly přirozenou součástí gastronomického dění v naší republice. Nad ostatní soutěže se obsahem i prestiží řadí Cukrář roku, která se pořádá jednou za dva roky. Titul cukrář roku je nejvyšším oceněním, které může soutěžící získat na soutěžích pořádaných Asociací kuchařů a cukrářů ČR. Letošní finálové kolo se uskutečnilo ve dnech 4. – 6. října 2018 na Výstavišti PVA EXPO Praha Letňany, jako součást veletrhu FOR GASTRO & HOTEL 2018. Do něho se z naší školy z prvního kola kvalifikovaly Jana Šplíchalová s pomocnicí (commis) Natálií Tůmovou a Nikola Kappiová s pomocnicí Nikolou Pražákovou.

Finále obsahovalo dva soutěžní úkoly. První spočíval v prezentaci slavnostního výrobku (dortu) bez omezení tvaru do hmotnosti 5 000 g na téma 100. výročí vzniku Československa, doplněného degustačním vzorkem. Druhý úkol plnili soutěžící v otevřeném cukrářském studiu, tedy před zraky odborné poroty i veřejnosti, v přísném časovém limitu. Zadáním bylo zhotovení Kavárenského dezertu za použití bílého jogurtu Hollandia a tří surovin „Klasa“ a Restauračního moučníku za použití bílého jogurtu Hollandia a tří surovin “Klasa”, podaváného na talíři s doplňky a prostorovou ozdobou, připraveného tak, aby mohl být součástí tříchodového menu.

Naše Nikola Kappiová připravila kavárenský dezert s názvem Koláček z bramborového těsta  a malinami a marcipánem, restaurační moučník s názvem Čokoládový tunýlek, flameri s teplým ovocem. Její slavnostní dort měl mrkvový korpus, dále použila tvarohovou šlehačku s praženými mandlemi, marcipán a likér amareto. Jana Šplíchalová vyrobila kavárenský dezert - Bezinkový dortíček a restaurační moučník - Dortíček ze sachrové hmoty s jogurtovo limetkovou zmrzlinou, jablečný a mátový chips. Dort měl ořechový korpus a sachrový korpus prokapaný griotkou, použila také kaštanovou šlehačku a višňové želé.

Soutěžní úkoly hodnotila odborná komise složená z certifikovaných komisařů AKC ČR. Vítězkou v letošní soutěži Cukrář roku se stala Jana Šplíchalová s commis Natálií Tůmovou ze SOŠ a SOU Horky nad Jizerou. Na dalších místech to byli Jiří Malina z firmy Aramark, Iva Roháčová z cukrárny Timinka - sladké umění, František Buchal z pražské cukrárny Buchalovi a na pátém místě Nikola Kappiová s commis Nikolou Pražákovou ze SOŠ a SOU Horky nad Jizerou.

Svým vítězstvím v republikovém finále si Jana Šplíchalová vybojovala i nominaci AKC ČR na následnou světovou cukrářskou soutěž Global Pastry Chefs Challenge. Prestižnější cukrářská soutěž ve světě již neexistuje …! Držíme palce a děkujeme.

 

Zpět