školní blog

Rychlý kontakt

SOŠ a SOU Horky nad Jizerou 35
294 73 Brodce

Tel:+420 326 312 234
Mob:+420 604 633 999
Fax: +420 326 312 119

Datová schránka ID: 8erybt4

Web: http://www.souhorky.cz
Mail: souhorky@souhorky.cz
Mail pro úřední podání: sohmb@kr-s.cz

Šulc Filip

Šulc Filip

Jmenuji se Filip Šulc (na fotografii druhý zprava) a jsem absolventem SOŠ a SOU Horky nad Jizerou. Této škole patří mé velké díky. Naučila mne chopit se příležitostí a nevyhýbat se povinnostem.

Protože jsem se narodil s vrozenou specifickou poruchou čtení a grafického projevu, tedy s dyslexií i dysgrafií, potýkal jsem se ve škole od 1. třídy s velkými problémy. Učení se pro mě tedy stalo zbytečně něčím, čemu jsem se chtěl vyhnout. Když jsem byl na Vaši školu přijat, uvědomil jsem si, že pokud si chci splnit své sny, musím zabrat. Naštěstí jsem konečně pochopil, že „učit se“ není sprosté slovo. Při studiu jsem měl možnost reprezentovat školu při různých soutěžích a naučit se novému v zahraniční na stážích. Škola nabízí mnoho příležitostí a je dobré chytit je za pačesy. Promarněné studium se mnohdy prolíná do promarněného profesního života.

Po maturitě jsem hned odjel pracovat do Dánska a následně na evropskou loď. Když jsem se vrátil do Čech, nabíral jsem zkušenosti v italské restauraci Aromi, hotelu Kempinsky, restauraci Divinis, baru James Dean, restauraci Triton. Po těchto zkušenostech jsem se rozhodl odjet zpět do zahraničí. Osud mě zavedl zpět do Dánska, kde jsem dlouhou dobu pracoval v michelinské restauraci v nejlepším dánském hotelu D´Anglaterre, kde mě mnohé naučil šéfkuchař Ronny Emborg (který se sám učil od samotného Ferrana Adrià). Díky tomu se mi otevřely dveře do dalších michelinských restaurací jako je Geranium, Kong Hans Kælder, Formel B. Zároveň jsem zůstal v kontaktu s českou gastronomií, jazykem i společností tím, že jsem se stal šéfkuchařem českého velvyslanectví v Dánsku. Příležitost se mi i naskytla na místní univerzitě ekonomie, kam jsem byl pozván přednášet na téma gastronomie a team building. To by mě kdysi ani ve snu nenapadlo. Moje cesty mě dále zavedly do Francie (kde jsem pracoval v michelinské restauraci Maison Clovis, do Holandska (kde jsem pracoval v dvoumichelinské restauraci Librije´s Zusje). Za tuto dobu mi bylo ctí vařit i pro některé známé osobnosti (jako je Tom Cruise, Justin Timberlake, One Direction, Madonna, Miley Cyrus, Adele nebo The Rolling Stones), významné politiky či královské rodiny. Při mých cestách jsem začal psát články o mých pracovních zkušenostech z michelinských restaurací, které byly publikovány na internetovém serveru IDNES.CZ.

Po osmiletém pobytu v zahraničí jsem se minulý rok vrátil do České republiky. Momentálně pracuji v Praze jako executive chef konceptu Real Food concept, s. r. o., kde pracuji jako šéfkuchař luxusní restaurace, pasta baru, bistra a pekárny. Zde se snažím uplatnit všechny svoje zkušenosti a moji vášeň pro gastronomii. Když se totiž snoubí tyto dvě přednosti, máte vyhráno (ani dyslexie Vás nezastaví).

Zpět