školní blog

Rychlý kontakt

SOŠ a SOU Horky nad Jizerou 35
294 73 Brodce

Tel:+420 326 312 234
Mob:+420 604 633 999
Fax: +420 326 312 119

Datová schránka ID: 8erybt4

Web: http://www.souhorky.cz
Mail: souhorky@souhorky.cz
Mail pro úřední podání: sohmb@kr-s.cz

Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii

Hlavním cílem projektu je posílení exekutivního a praktického vyučování žáků v oborech SŠ bez maturitní zkoušky skrze zvýšení motivace žáků k vzdělávání a zvýšení praktických dovedností s akcentem na uplatnění žáků v jejich budoucím zaměstnání workshopů.

Projekt se skládá ze dvou na sebe navazujících aktivit – „Cyklu workshopů“ a „Exekutivních a praktických týdnů“.

Cyklus workshopů

„Cyklus workshopů“ představuje formu do 2 vzájemně se prolínajících částí - exekutivních dovedností a praktického vzdělávání. Celkem je realizováno 12 workshopů.

  • Cílem je rozvinou exekutivní dovednosti a rozšířit praktické uplatnění žáků.

  • V rámci workshopů je mimo jiné organizován celodenní odborný seminář, např. kurz molekulární kuchyně, mořské plody, tradiční česká kuchyně a podobně.

  • Na základě zpracovaných úkolů a aktivity jsou poté žáci vybráni a nejlepší se účastní „Exekutivních a praktických týdnů“. Předpoklad účasti je cca 15 % až 40 % nejlepších žáků na školu.

Exekutivní a praktické týdny

Smyslem „Exekutivních a praktických týdnů“ je vytvořit mimoškolní aktivitu zaměřenou na rozvoj jejich klíčových kompetencí a zejména praktických dovedností.

  • Aktivita je rozdělena do dvou na sebe navazujících týdnů (Exekutivní týden a Praktický týden) v podobě 5 denní akce pro 25 studentů spojených ze 4 škol.

  • První týden se koná na konci školního roku (květen/červen), druhý týden pak na začátku následujícího (září/říjen).

    • 1. Týden „Exekutivní týden“ se zaměřuje na dovednostní rozvoj žáků s ohledem na jejich praktické uplatnění (komunikace, týmová práce, zaměstnání, a podobně).

    • 2. Týden „Praktický týden“ zaměřující se na praktické dovednosti žáků v gastronomii (odborné semináře, např. práce s moderními technologiemi, úprava divočiny, HCCP, ryby a mořské plody a podobně).

    • Žáci získají certifikáty o absolvování kurzů a také získají bezplatné roční členství v Asociaci kuchařů a cukrářů.

Projektové partnerství

Projekt je realizován společností IREAS, Institut pro strukturální politiku o.p.s. ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a společností Jules a Jim. Do projektu je dále zapojeno 12 škol.

 

Zapojené školy v projektu

  • SŠ pedagogická, hotelnictví a služeb Litoměřice,

  • Střední škola zemědělství a služeb, Albrechtice,

  • Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Písek,

  • Integrovaná střední škola, Jesenice,

  • SŠHSS, Teplice nad Metují,

  • Střední škola hotelová a služeb, Kroměříž,

  • Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim,

  • Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Kladno,

  • Střední škola živnostenská Sokolov,

  • SŠOGD PRAKTIK s.r.o., Olomouc,

  • Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Horky nad Jizerou,

  • Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod.

Zpět