SOŠ a SOU Horky nad Jizerou 35, 294 73 Brodce

Itálie

Na stáže do Itálie jezdíme od roku 2006. Cílovou destinací je město Senigallia v regionu Marche, ležícím na břehu Jaderského moře ve střední části Itálie. Po celou dobu je naším partnerem gastronomická a hotelová škola Instituto Istruzione Superiore “Panzini“ Senigallia. Na stáže jsme vyjížděli pod záštitou projektu Leonardo da Vinci, od roku 2015 v rámci projektu Erasmus+.  Stáž je pro žáky bezplatná, plně financovaná z projektového grantu. 

Na stáž vyjíždí většinou skupina deseti žáků. Doprava není obtížná a jednou z oblíbených zastávek při cestě do Senigallie je stát San Marino, který se vypíná na skalnatém pahorku vysoko nad okolní krajinou. Starobylé město s dalekými výhledy do okolí je kouzelné, ze starých staveb a uliček dýchá zvláštní atmosféra. Ze San Marina je to do cíle naší cesty už jen chvíle. Na stáži v září 2014 jsme byli ubytováni v Hotelu Trieste, kde jsme měli k dispozici i bazén, posilovnu a k zapůjčení jízdní kola. K tomu – hotelová kuchyně byla výborná! A k moři pět minut chůze.

Pracovišti našich žáků jsou po tři týdny gastronomické podniky a hotely ve městě. Žáci se zapojují do směn v kuchyních, na obsluze, v cukrárnách a na hotelových recepcích. Na poslední stáži to byla kuchyně a obsluha v hotelu Trieste a hotelu Cristallo, restaurace s barem La Tartana, zaměřená na přípravu ryb a mořských plodů, Spirito Libero, zaměřené na přípravu pizzy a těstovin a cukrárna a kavárna pana Paola Manoniho, který má i svou vlastní pražírnu kávy.

A co se dá za tři týdny v Senigallii stihnout? Kromě práce také koupání ve vyhřátém moři a relaxace na pláži nebo u hotelového bazénu, procházky starobylým centrem města. Můžete mlsat vynikající zmrzlinu a kávu, nakupovat dárečky a suvenýry, projet se na kolech po cestě podle moře, po uličkách města nebo do jeho okolí, zajít na rybí trh, ovocný trh s neuvěřitelně chutnými plody střední Itálie, sportovat a bavit se s kamarády.

V září jsme také společně navštívili pražírnu kávy pana Manoniho, který nám předvedl a vysvětlil proces pražení kávy. Každoročně se těšíme na festival Pane Nostrum, slavnosti chleba, velký víkendový trh zaměřený na představení místních produktů – sýrů, vína, olivového oleje, uzenářských výrobků, medu a mnoha dalších. Po tři dny ve zdech pevnosti Rocca Roveresca můžete obdivovat i ochutnávat regionální potraviny a nápoje a prohlédnout si historické zemědělské stroje a dobové fotografie z venkovského života.

V programu jsme měli také na odbornou exkurzi do města Perugie, proslaveného místní čokoládovnou s jedinečnými pralinkami Bachi. Cestou jsme navštívili i historické město Foglio. Čokoládovna v Perugii expeduje své výrobky do celého světa. Viděli jsme technologii zpracování čokolády, prohlédli jsme si muzeum a aktivně se pustili do ochutnávky čokolády – od bílé až po hořkou. Po prohlídce čokoládovny jsme se dostali „minimetrem“ do historického centra starobylé Perugie .

Tři týdny utečou jak voda. Při návratu domů vždy navštívíme Venezii, proplujeme na palubě „vaporetta“ kanálem Grande, prohlídneme si střed města u náměstí Svatého Marka a křivolakými uličkami se vrátíme k autobusu, abychom se za pár hodin s Itálií rozloučili.

A těšili se na příště …

Ing. Miloš Repáň, koordinátor pro stáž v Itálii

Virtuální prohlídka školy
Videoprezentace školy
Zahraniční stáže
Horky Fest 2022