Tropický podzim na stáži v Rakousku
Letošní třítýdenní stáž žáků naší školy v rakouském Kremsu, začala o 14 dní dříve než jiné roky. Většina čtenářů našeho časopisu SOUHRA si určitě umí odpovědět proč?! Na vině je samozřejmě extrémně horké léto a hlavně sucho. Proto se další obory, které zde zastupují horeckou školu ,,Cukrář a Gastronomie“ museli přizpůsobit požadavkům vinařů z okolí Kremsu, kteří prosili o pomoc naše farmáře a zahradníky. Proto jsme nazvali náš článek „ Tropický podzim…… „ a to doslova, protože taková vedra během sklizní vína zde nepamatují. Jedinou výhodou je, že letošní hrozny mají vysokou cukernatost, což bude svědčit o dobrém ročníku vína! Žáci na vinicích mají nelehký úkol, nejen sbírat a třídit bohatou sklizeň hroznů, ale musí se naučit i posuzovat zdravotní stav vinic, konzultovat použitou ochranu rostlin, odhadovat úrodu, sledovat způsob sklizně, organizační zapojení apod. Ale abychom se nevěnovali jen vinicím, stejnou zodpovědnost při práci má i obor Cukrář. Dvě cukrářky z horecké školy se snaží vniknout do tajů nejprestižnější cukrárny „Hagman“ v Kremsu se 40 zaměstnanci, která distribuuje své fantastické cukrářské výrobky do dalších míst v Rakousku. První dny obav jsou pryč a naše cukrářky , jsou nezbytnou součástí Hagmanova týmu. V rámci 3 týdnů mají úkol připravit tradiční rakouský štrůdl. Stanovené úkoly jsou také jasné: znát suroviny, porovnávat technologické postupy,organizace na provozovně, hygiena a BP je samozřejmostí. Pro začátek výroba výborných perníčků pro ně byla hračkou!……..