školní blog

Rychlý kontakt

SOŠ a SOU Horky nad Jizerou 35
294 73 Brodce

Tel:+420 326 312 234
Mob:+420 604 633 999
Fax: +420 326 312 119

Datová schránka ID: 8erybt4

Web: http://www.souhorky.cz
Mail: souhorky@souhorky.cz
Mail pro úřední podání: sohmb@kr-s.cz

Tropický podzim na stáži v Rakousku

Letošní třítýdenní stáž žáků naší školy v rakouském Kremsu,  začala o 14 dní dříve než jiné roky. Většina čtenářů našeho časopisu SOUHRA si určitě umí odpovědět proč?!  Na vině je samozřejmě extrémně horké léto a hlavně sucho. Proto se další obory, které zde zastupují horeckou školu  ,,Cukrář a Gastronomie“ museli přizpůsobit požadavkům vinařů z okolí Kremsu, kteří prosili o pomoc naše farmáře a zahradníky.  Proto jsme  nazvali náš článek „ Tropický podzim…… „ a to doslova, protože taková vedra během sklizní vína zde nepamatují. Jedinou výhodou je, že letošní hrozny mají vysokou cukernatost, což bude svědčit o dobrém ročníku vína!   Žáci na vinicích mají nelehký úkol, nejen sbírat a třídit bohatou sklizeň hroznů, ale musí se naučit i  posuzovat zdravotní stav vinic, konzultovat použitou ochranu rostlin, odhadovat úrodu, sledovat způsob sklizně, organizační zapojení  apod.  Ale abychom se nevěnovali  jen vinicím, stejnou zodpovědnost při práci má i obor Cukrář. Dvě cukrářky z horecké školy se snaží vniknout do tajů nejprestižnější cukrárny „Hagman“ v Kremsu se 40 zaměstnanci, která distribuuje své fantastické cukrářské výrobky  do dalších míst v Rakousku.  První dny obav jsou pryč a naše cukrářky , jsou nezbytnou součástí  Hagmanova týmu. V rámci 3 týdnů mají úkol připravit  tradiční rakouský štrůdl.  Stanovené úkoly jsou také jasné: znát suroviny, porovnávat technologické postupy,organizace na provozovně, hygiena a BP je samozřejmostí. Pro začátek výroba výborných perníčků pro ně byla hračkou!…….. 

 

Zpět