Vaření hovězího masa 

Vaření hovězího masa provádíme dvěma základními způsoby:
 -   pokud chceme získat silný vývar, vkládáme maso do studené
     vody, při přípravě dochází k velkému vyluhování živin z masa
     do vývaru
 -   pokud chceme získat kvalitnější maso, vkládáme maso do vařící
     vody, na povrchu dojde ke sražení bílkovin a tím se nám většina
     živin udrží v mase 

Základní technologický postup:
maso omyjeme,nakrájíme na vhodnou velikost,vložíme do vařící vody, sůl, celý pepř, kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a další doplňky podle TP nebo dle potřeby. Vaříme pomalým varem do měkka. V případě potřeby krájíme na kostky nebo plátky a to až po uvaření.   

Ragú
připravíme bešamelovou omáčku s dalšími doplňky dle TP (květák, brokolice, chřest). Podle doplňků má ragú většinou název.

Ragú zapečené    
připravíme jednu porci dle TP, vložíme do zapékací misky, posypeme sýrem zapečeme.

Hovězí maso vařené s okurkovou omáčkou
vařené hovězí maso, připravíme zeleninový základ + cibuli, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme, zalijeme vývarem, provaříme přidáme sůl, cukr, pepř, ocet, zjemníme mlékem, provaříme a přecedíme, nakonec vložíme na másle orestované okurky.

Hovězí maso vařené s jablkovým křenem
nastrouháme očištěná jablka s křenem, přidáme ocet, sůl
a promícháme, podáváme s vařeným hovězím masem.