Pečení telecího masa

Maso před pečením částečně nebo úplně odblaníme, můžeme plnit, špikovat, svinout do rolády, pracujeme většinou s masem o hmotnosti 1500 až 2000 gramů. Maso osolíme, vložíme na pekáč na který předem položíme nasekané kosti, přidáme tuk, zapečeme, poté podlijeme menším množstvím vody nebo vývaru, pečeme, průběžně podléváme výpekem.

Na pečení nejčastěji používáme tyto druhy telecího masa:
 -    ledvinu
 -    plec
 -    kýtu
 -    hrudí
 -    kolena

Příprava šávy
maso vyjmeme, šávu s kostmi vydusíme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme, zalijeme vodou nebo vývarem, provaříme, přecedíme, zjemníme máslem, dochutíme. 

Pečená telecí ledvina
jeden až dva plátky upečeného telecího masa s kostí s mírně nahnědlou přírodní šávou.
Maso má typickou chu a vůni, je přiměřeně měkké a šavnaté. Řidší šáva má jemnou masitou máslovou chu a vůni.

Telecí kýta špikovaná
jeden až dva plátky upečeného telecího masa ukrojeného přes vlákno, na řezu je vidět slanina. Přírodní šáva je mírně nahnědlá.
Maso má typickou chu a vůni, je přiměřeně měkké a šavnaté. Řidší šáva má typicko masitou chu a vůni po másle a slanině.

Karlovarská telecí kýta

jeden až dva plátky upečené telecí kýty s mírně nahnědlou lesklou přírodní šávou.
Maso má typickou chu a vůni, je přiměřeně měkké
a šavnaté. Vložka v kapse je celistvá a šavnatá. Řidší šáva má jemnou masitou máslovou chu a vůni.

Plněná telecí ledvina
jeden až dva plátky masa charakteristickým vzhledem rolády, na řezu jsou vidět plátky šunky.
Maso má typickou chu a vůni, je přiměřeně měkké a šavnaté. Řidší šáva má jemnou masitou máslovou chu a vůni.

Telecí hrudí nadívané
jeden až dva plátky upečeného  telecího hrudí s mírně nahnědlou lesklou přírodní šávou.
Maso má typickou chu a vůni, je přiměřeně měkké a šavnaté. Vložka v kapse je celistvá a šavnatá. Řidší šáva má jemnou masitou máslovou chu a vůni.

Telecí koleno na způsob bažanta
porce upečeného telecího masa s mírně nahnědlou přírodní šávou.
Maso má typickou chu a vůni, je přiměřeně měkké a šavnaté. Řidší šáva obsahuje dušenou cibuli a slaninu, má chu a vůni po použitých surovinách a přísadách.

TP pečení telecího masa