Pečení
telecího masa
Maso
před pečením částečně nebo úplně odblaníme, můeme plnit, pikovat,
svinout do rolády, pracujeme větinou s masem o hmotnosti 1500 a 2000
gramů. Maso osolíme, vloíme na pekáč na který předem poloíme nasekané
kosti, přidáme tuk, zapečeme, poté podlijeme mením mnostvím vody nebo
vývaru, pečeme, průběně podléváme výpekem.
Na pečení nejčastěji pouíváme tyto druhy telecího masa:
-
ledvinu
-
plec
-
kýtu
-
hrudí
-
kolena
Příprava ávy
maso vyjmeme, ávu s kostmi vydusíme do tuku, zapráíme
hladkou moukou, orestujeme, zalijeme vodou nebo vývarem, provaříme, přecedíme,
zjemníme máslem, dochutíme.
Pečená telecí ledvina
jeden a dva plátky upečeného telecího masa s kostí s mírně nahnědlou
přírodní ávou.Maso má typickou chu a vůni, je přiměřeně měkké a avnaté.
Řidí áva má jemnou masitou máslovou chu
a vůni.
Telecí kýta pikovaná
jeden a dva plátky upečeného telecího masa ukrojeného přes vlákno,
na řezu je vidět slanina. Přírodní áva je mírně nahnědlá. Maso
má typickou chu a vůni, je přiměřeně měkké a avnaté. Řidí
áva má typicko masitou chu a vůni po másle a slanině.
Karlovarská telecí kýta
jeden a dva plátky upečené telecí kýty s mírně nahnědlou lesklou přírodní
ávou. Maso má typickou chu a vůni, je přiměřeně měkké
a avnaté. Vloka v kapse je celistvá
a avnatá. Řidí áva má jemnou masitou máslovou chu a vůni.
Plněná telecí ledvina
jeden a dva plátky masa charakteristickým vzhledem rolády, na řezu jsou
vidět plátky unky. Maso má typickou chu a vůni, je přiměřeně
měkké a avnaté. Řidí áva má jemnou masitou máslovou chu
a vůni.
Telecí hrudí nadívané
jeden a dva plátky upečeného telecího hrudí s mírně nahnědlou
lesklou přírodní ávou.
Maso má typickou chu a vůni, je přiměřeně měkké a avnaté.
Vloka v kapse je celistvá a avnatá. Řidí áva má jemnou masitou máslovou chu a vůni.
Telecí koleno na způsob baanta
porce upečeného telecího masa s mírně nahnědlou přírodní ávou. Maso
má typickou chu a vůni, je přiměřeně měkké a avnaté. Řidí
áva obsahuje duenou cibuli a slaninu, má chu a vůni po pouitých surovinách a přísadách.
TP
pečení
telecího masa