ČEPOVÁNÍ PIVA

 

 

 

·       pivo ihned po naražení je kalné a hodně pění, 2 –3 sklenice se musí odčepovat, pivo se čepuje při 8°C

·       bývá předmětem diskuse odborníků i laiků

·       naši hosté většinou vyžadují vysokou a hustou pěnu

·       zahraniční hosté pijí raději pivo načepované najednou - bez pěny

·       dolévání piva ze sklenic je neodborné a budí nedůvěru hostů, stejně jako sfoukávání pěny

·       na seřezávání pěny se používají spec.dřevěné nože

·       pěna při servisu nesmí stékat přes okraj sklenice

·       při běžném provozu se má rozčepovat pouze tolik piv, kolik je objednaných, při zvýšeném provozu se může čepovat i do zásoby

·       pivo se čepuje vždy do čistých a nepoškozených sklenic

·       jednotlivé druhy piva se čepuje do různých sklenic

·       sklenici přidržuje výčepní blízko kohoutku, aby pivo volně teklo

·       nesmí se pohybovat sklenicemi, pivo se nesmí přelévat z jedné sklenice do druhé a pěna se nesmí sfoukávat

     

 

MOŽNÉ ZÁVADY PŘI ČEPOVÁNÍ PIVA

1.   Pivo neteče

·       uzavřený přívod vzduchu

·       uzavřený kohout na jehle

·       neprůchodné potrubí

·       málo CO2

 

2.   Pivo příliš pění

·       technologická závada

·       málo zchlazené

·       vysoký tlak

 

3.   Pivo málo pění

·       technologická závada

·         nízký tlak

·         nízká teplota piva