JÍDELNÍ LÍSTKY - ÚVOD
je seznam nabízených pokrmů a příloh
svým vzhledem a obsahem reprezentuje nejen kuchaře, ale všechen personál včetně majitele
pro provozovnu představuje reklamační a propagační prostředek
hosty informuje o nabízeném sortimentu a slouží k reklamačním účelům
platí pravidlo, že jídelní lístek nesmí být "přesycen", vzbuzuje pochyby o čerstvosti pokrmů. V praxi to znamená, že některá jídla mohou být vynechána
základním požadavkem je pestrý výběr pokrmů a příloh, dobrá přehlednost, čitelnost a vkusná úprava
Na sestavování jídelního lístku se podílí:
šéfkuchař
vrchní číšník
vedoucí závodu
Druhy jídelního lístku:
Restaurační JL
a) Stálý – používá se ve vyšších skupinách a jeho obsah se mění po 1/4 roce nebo i déle. Není v něm dovoleno škrtání, přepisování. Je na kvalitním papíře.
b) Denní – je obvyklý v běžných restauracích. Zpravidla se píše na stroji. Bývá polední nebo večerní. Vyprodaný pokrm se označuje křížkem nebo krátkým škrtnutním názvu pokrmu.
c) Kombinovaný lístek – se skládá ze stálého lístku doplněného tzv. „denní vložkou“.
Má nižší nabídku polévek a pokrmů, ale vyšší nabídku vaječných jídel a moučníků.
Vinárenský JL
Nabízí pokrmy vhodné k vínu (přírodní úpravy), více druhů sýrů, méně moučníků.
Barový JL
Obsahuje speciality všeho druhu, nejlépe přírodně upravené. Týká se to jak nočních, tak denních barů. Pokrmy mají být v co nejjednodušší úpravě.
Dětský
JL
Má být atraktivní, rozdělený pro děti do 3 a 12 let. Pro menší děti nabízíme
jemné pokrmy (kaše, mletá masa, přírodní úpravy), pro větší děti běžné pokrmy
v menších dávkách.
Hotelový JL
Má odpovídat možnostem provozu a požadavkům hostů. Bývá rozdělen na snídaně a ostatní denní jídla, jídla non stop, popřípadě pokrmy časově omezené.
Speciální JL
Mívá atraktivní úpravu a používá se při mimořádných příležitostech jako jsou dny cizích kuchyní, zvěřinové, vepřové, drůbeží, rybí hody, odborné výstavy apod.
Cizojazyčné JL
Jsou nutné v mezinárodních provozovnách a v oblastech cestovního ruchu, kde musí být zaměstnanci obsluhy a provozu kdykoli cizince přijmout a obsloužit.
V malých provozovnách je možné i účelné spojit jídelní lístek s nápojovým, zvláště při nabídce stálého sortimentu.
- Studené předkrmy
- Polévky
- Teplé předkrmy
- Ryby
- Drůbež
- Zvěřina
- Dětské pokrmy
- Lehká a zdravotní jídla, dietní pokrmy
- Speciality (dne, šéfa kuchyně, provozovny, oblasti, kraje, země, …)
- Hotové pokrmy
- Pokrmy na objednávku
- Zeleninové pokrmy (běžné, speciality)
- Teplé přílohy, zeleniny, kompoty, saláty
-
Studené pokrmy (studené pečeně,
drůbež, uzenářské výrobky, směs,
speciality- při malém výběru mohou být součástí
studených předkrmů
- Sýry (krémové, tvrdé, plísňové, dezertní)
- Teplé moučníky (vařené, pečené, smažené)
- Studené moučníky (zákusky, pudinky, krémy)
- Zmrzliny (poháry, bomby, speciality)
- Ovoce (domácí, dovážené, ovocné saláty)