Vybavení a zařízení baru a barového pultu
· Liší se od ostatních odbytových středisek s obsluhou především velkým barovým pultem.
· Na vnější straně pultu jsou barové sedačky a konzumační deska, na vnitřní straně pultu je pracovní prostor zaměstnanců a za ním zpravidla vitríny na sklenice a na nechlazené nápoje.
· Další zařízení je podobné zařízení kaváren nebo vináren.
· Denní bary mají zpravidla kavárenský ráz vybavení, noční vinárenský.
· Hosté v baru tráví více času, proto musí být pohodlně zařízen.
· Bývá vybaven nižšími stolky, křesly nebo klubovkami a barovým pultem.
· Barový pult je místo, kde se připravují MN, proto má být dostatečně velký, dobře umístěný a správně vybavený.
·
Barový pult se
dělí na 3 základní části:
1. Konzumační deska:
· Má být z kvalitního a omyvatelného materiálu, neprostírá se.
· Barové stoličky mohou být volné nebo pevné.
2. Pracovní deska:
· Je poměrně široká, bývá nerezová s přívodem teplé a studené vody.
· Kryta nerezem, slouží k ukládání inventáře, některých surovin a hlavně jako prostor pro práci barmana.
· Je doplněn kávovarem, elektrickým mixérem, lisem na ovoce, …
· Chlazené prostory na led a na nápoje, přístupné svrchu.
· Láhve se zpravidla vkládají do různě velkých otvorů v desce.
· Běžně sem patří i kontrolní pokladna barmana.
· Musí zde být prostory pro další vybavení baru, nápoje apod.
3. Skladovací prostory:
· Jsou ve spodní části pultu a ve stěně za pultem.
· Většina prostoru je chlazená.
Vitríny
· prosklené a uzamykatelné, ve spodní části skříňky na nechlazené nápoje a další zboží a inventář