Vybavení a zařízení baru a barového pultu

 

 

Zařízení barů

·       Liší se od ostatních odbytových středisek s obsluhou především velkým barovým pultem.

·       Na vnější straně pultu jsou barové sedačky a konzumační deska, na vnitřní straně pultu je pracovní prostor zaměstnanců a za ním zpravidla vitríny na sklenice a na nechlazené nápoje.

·       Další zařízení je podobné zařízení kaváren nebo vináren.

·       Denní bary mají zpravidla kavárenský ráz vybavení, noční vinárenský.

 

Vybavení BARU

·       Hosté v baru tráví více času, proto musí být pohodlně zařízen.

·       Bývá vybaven nižšími stolky, křesly nebo klubovkami a barovým pultem.

 

Vybavení barového pultu

·       Barový pult je místo, kde se připravují MN, proto má být dostatečně velký, dobře umístěný a správně vybavený.

·       Barový pult se dělí na 3 základní části:
1. Konzumační deska:

·       Má být z kvalitního  a omyvatelného materiálu, neprostírá se.

·       Barové stoličky mohou být volné nebo pevné.

 

             2. Pracovní deska:

·       Je poměrně široká, bývá nerezová s přívodem teplé a studené vody.

·       Kryta nerezem, slouží k ukládání inventáře, některých surovin a hlavně jako prostor pro práci barmana.

·       Je doplněn kávovarem, elektrickým mixérem, lisem na ovoce, …

·       Chlazené prostory na led a na nápoje, přístupné svrchu.

·       Láhve se zpravidla vkládají do různě velkých otvorů v desce.

·       Běžně sem patří i kontrolní pokladna barmana.

·       Musí zde být prostory pro další vybavení baru, nápoje apod.

 

       3. Skladovací prostory:

·       Jsou ve spodní části pultu a ve stěně za pultem.

·       Většina prostoru je chlazená.

 

 

Vitríny

·       prosklené a uzamykatelné, ve spodní části skříňky na nechlazené nápoje a další zboží a inventář