PŘÍPRAVA MÍŠENÝCH NÁPOJŮ
Pro dokonalou přípravu potřebujeme vždy velké množství kvalitního ledu.
Používáme tři druhy ledu:
1. Větší kusy - na krátké nápoje
2. Menší kousky
3. Drobný - sekaný led
· MN připravujeme pouze z kvalitních surovin.
· Sladíme pouze přírodními sladidly.
· Těžce promíchatelné suroviny mixujeme v mixéru.
· Na studené MN používáme kvalitní led.
· Čerstvá vejce je zakázáno používat.
· Nápoje obsahující CO2, vždy šumivým nápojem doléváme, nikdy jej nedávkujeme přímo do míchacího média.
Způsob přípravy MN
1. V šejkru
· Do něj se vloží led, odměřené suroviny podle hustoty a promísí se. Nikdy zde nemísíme suroviny obsahující CO2.
|
2. V míchací sklenici
· Zde se připravují čiré řidší nápoje. Postup je stejný jako u šejkru.
|
3. Přímo ve sklenicích - přímá cesta, nápoje se do sklenice lijí postupně, většinou na led a v téže sklenici se podávají.
|
4. V mixéru
· Většinou ty nápoje, které obsahují ovoce, zmrzlinu, nápoje s drceným ledem apod.
|
Základní suroviny pro přípravu míšených nápojů
· Ovocné a zeleninové šťávy, mléko, smetana, víno a vinné produkty, lihoviny, likéry, dochucovací prostředky, pochutiny apod.
Podávání MÍCHANÝCH NÁPOJŮ
· Míšené nápoje podáváme podle pravidel jednoduché obsluhy, na neprostřené stoly nebo barový pult před podáním zakládáme ubrousek, většinou papírový.
· Nápoje obsahující led, ty které je nutné promíchat, podáváme se stéblem, např. s limonádovou lžičkou.
· Míšené nápoje zdobíme kvalitními, jedlými surovinami, nejlépe těmi, které jsou obsaženy v nápoji (např. nápoj obsahuje jahody - zdobíme čerstvou jahodou).