SPOLEČENSKO ZÁBAVNÍ STŘEDISKA
Prostředí těchto středisek má vytvářet příjemné podmínky pro posezení. Jsou samostatné závody nebo součástí jejich střediska.
1.Kavárny
2. Vinárny
3.Varieté (19.00 – 3.00)
· jsou velká zábavní střediska, s prostorným vstupem, šatnou a hyg.zařízeními
· podstatou je celovečerní provoz, řízený podle určitých pravidel
· v místnostech je umístěno jeviště, místo pro hudbu a taneční parket
· provoz začíná od 19.00 - 03.00 hodin
· program bývá od 21.00-24.00 hodin
· po programu většinou ještě hraje hudba k tanci a poslechu
· zařízení,sortiment a provoz je stejný jako v nočním baru
· má některé zvláštnosti, především nárazovost provozu
· před programem se nabízejí večeře a nápoje
· během programu se může nabízet doplňkový sortiment
· po programu většina hostů odchází, někteří zůstávají a dále se baví
· většinou se uplatňuje rajónový systém a jednoduchá obsluha
· inkaso se většinou provádí při odchodu hostů
4. Kabarety
· jsou menší střediska s programem lidového charakteru
· zařízení bývá jednodušší, jeviště menší, program řídí konferenciér, střídají se různá vystoupení
· sortiment bývá stejný jako v restauracích, používá se jednoduchá obsluha a rajonový systém
· celovečerní program
· skládají se ze: vstupní místnosti – šatna, pokladna
hala – vchody do
jednotlivých středisek,
neónové osvětlení
velký sál – jeviště pro hudbu a estrádu, po
stranách lóže, uprostřed stoly
s čalouněnými židlemi, parket
malý sál – s pojen
s velkým, je určen pro
tanec, po stranách stoly
5. Koliby a salaše
· jsou střediska horského charakteru,
· jsou zařízeny v lidovém slohu, většinou ze dřeva
· součástí místnosti bývá krb, ohniště, kde se připravují pokrmy,
· nápoje se podávají ve skle nebo keramice.,
· pokrmy se mohou podávat na dřevěných nebo keramických talířích,
· obsluhující bývají oblečeni v krojích, hosty vítá bača
· na ručně psaných lístcích se uvádějí místní speciality
· stoly se zpravidla neprostírají
· nabídka jídel se řídí krajem (domácí klobásy, skopové, jehněčí, sele, halušky, výrobky z ovčího mléka).
· z nápojů se zpravidla nabízejí víno, pálenky, teplé alkoholické nápoje,
· atmosféru doplňuje lidová hudba a tanec.
1. systém vrchního číšníka
2. obvodový systém
3. rajónový systém
6. Dancing
· moderně vybavené středisko má větší parket a kvalitní hudební soubor
7. Bar
8. Pivnice
· hlavní nápoj – pivo
· úzký sortiment jídel hlavně studená kuchyně
· zařízení – výčepní pult, stoly, žídle, dřevěné lavice
9. Bowling
· bowlingové dráhy
· kuželky
· koule – různých velikostí a váhy
· signální zařízení
· monitory, které podávají informace o stavu hry
· u každé bowlingové dráhy jsou stolky na které obsluhující pokládají objednané nápoje
· pokrmy se servírují zvlášť na stolky mimo bowlingové dráhy