SPOLEČENSKO ZÁBAVNÍ STŘEDISKA

 

Prostředí těchto středisek má vytvářet příjemné podmínky pro posezení. Jsou samostatné závody nebo součástí jejich střediska.

 

Druhy

 

1.Kavárny

 

2. Vinárny

 

 

 

3.Varieté (19.00 – 3.00)

·       jsou velká zábavní střediska, s prostorným vstupem, šatnou a hyg.zařízeními

·       podstatou je celovečerní provoz, řízený podle určitých pravidel

·       v místnostech je umístěno jeviště, místo pro hudbu a taneční parket

·       provoz začíná od 19.00 - 03.00 hodin

·       program bývá od 21.00-24.00 hodin

·       po programu většinou ještě hraje hudba k tanci a poslechu

·       zařízení,sortiment a provoz je stejný jako v nočním baru

 

Obsluha

·       má některé zvláštnosti, především nárazovost provozu

·       před programem se nabízejí večeře a nápoje

·       během programu se může nabízet doplňkový sortiment

·       po programu většina hostů odchází, někteří zůstávají a dále se baví

·       většinou se uplatňuje rajónový systém a jednoduchá obsluha

·       inkaso se většinou provádí při odchodu hostů

 

4. Kabarety

·       jsou menší střediska s programem lidového charakteru

·       zařízení bývá jednodušší, jeviště menší, program řídí konferenciér, střídají se různá vystoupení

·       sortiment bývá stejný jako v restauracích, používá se jednoduchá obsluha a rajonový systém

·       celovečerní program

·       skládají se ze:     vstupní místnosti – šatna, pokladna

        hala – vchody do jednotlivých středisek,    
                   neónové osvětlení

                                velký sál – jeviště pro hudbu a estrádu, po 
                           stranách lóže, uprostřed stoly
                           s čalouněnými židlemi, parket

        malý sál – s pojen s velkým, je určen pro 
                   tanec, po stranách stoly

 

 

5. Koliby a salaše

 

 

·       jsou střediska horského charakteru,

·       jsou zařízeny v lidovém slohu, většinou ze dřeva

·       součástí místnosti bývá krb, ohniště, kde se připravují pokrmy,

·       nápoje se podávají ve skle nebo keramice.,

·       pokrmy se mohou podávat na dřevěných nebo keramických talířích,

·       obsluhující bývají oblečeni v krojích, hosty vítá bača

·       na ručně psaných lístcích se uvádějí místní speciality

·       stoly se zpravidla neprostírají

·       nabídka jídel se řídí krajem (domácí klobásy, skopové, jehněčí, sele, halušky, výrobky z ovčího mléka).

·       z nápojů se zpravidla nabízejí víno, pálenky, teplé alkoholické nápoje,

·       atmosféru doplňuje lidová hudba a tanec.

 

Systémy obsluhy v těchto střediscích

1.   systém vrchního číšníka

2.   obvodový systém

3.   rajónový systém

 

 

 

6. Dancing

·       moderně vybavené středisko má větší parket a kvalitní hudební soubor

 

7. Bar

 

 

8. Pivnice

·       hlavní nápoj – pivo

·       úzký sortiment jídel hlavně studená kuchyně

·       zařízení – výčepní pult, stoly, žídle, dřevěné lavice

 

 

9. Bowling

Vybavení

·       bowlingové dráhy

·       kuželky

·       koule – různých velikostí a váhy

·       signální zařízení

·       monitory, které podávají informace o stavu hry

 

Obsluha

·       u každé bowlingové dráhy jsou stolky na které obsluhující pokládají objednané nápoje

·       pokrmy se servírují zvlášť na stolky mimo bowlingové dráhy