Rozdělení masa

 

I.                 Maso z teplokrevných živočichů

 

1.   Jateční maso

·       Hovězí – z krav, býků, volů, jalovic

·       Telecí

·       Vepřové – z vepřů, prasnic, kanců, selat, podsvinčat

·       Skopové – z jehňat, ovcí, beranů, skopců

·       Králík, koza, nutrie, kůň 

 

2.   Drůbeží

·       Kuřata, brojlery, slepice, kapouni, kohouti, poulardi, perličky, krůty, husy, kachny

 

3.   Zvěřina

·       Vysoká (srstnatá, spárkatá) – jelen, srnec, daněk

·       Nízká – zajíc, králík

·       Pernatá – koroptev, křepelka, bažant

·       Černá – divoké prase

 

 

II.                Maso ze studenokrevných živočichů

 

1.   Ryby

·       Sladkovodní

·       Mořské

 

2.   Korýši

·       Sladkovodní

·       Mořští

 

3.   Měkkýši

·       Slimáci, ústřice

 

4.   Obojživelníci

·       Žáby

 

 

III.     Vnitřnosti

IV.    Masné výrobky