Maso králičí
Charakteristika
Králíky chovají zejména drobní chovatelé pro vlastní potřebu.
Plemena se dělí na masná, jatečno-kožešinová, kožešinová a vlnonosná.
Maso je kvalitní, vhodné pro zdravou výživu.
Nutrie
Charakteristika
Pocházejí z Jižní Ameriky a u nás se začaly chovat kožešinu.
Maso je velmi chutné, lehce stravitelné, vhodné pro dietní stravování.
Chutí připomíná telecí maso.
Nejchutnější úprava je pečením, vykostěná stehna se používají na žízky a minutky.
Kozí maso
Charakteristika
Kozí maso je křehké, má vláknitou strukturu, je lehce stravitelné.
Má nepříjemný zápach – některým lidem může vadit.
Má světlejší barvu než skopové.
Na náš trh se téměř nedodává.
Koňské maso
Charakteristika
Obsahuje větší množství sacharidů, což způsobuje nasládlou chuť.
Je výrazně červené barvy a má dlouhá tvrdá vlákna.
Jateční koně a hříbata se u nás pro masnou užitkovost nechovají.
K jatečním účelům jsou využívána pouze zvířata nevhodná pro další chov – zlomená noha.