Korýši

 

 

Charakteristika

Korýši se podávají jako lahůdka.

U nás jsou  k dostání většinou v konzervách nebo mražení.

Mají pevný krunýř a pět párů noh, ta první jsou klepeta.

Přepravují se letecky ve vlhké dřevité vlně a takto vydrží dva dny.

Živého korýše poznáme podle toho, že při položení na podložku okamžitě zkroutí ocas. Uvařený mrtvý korýš má ocas rovný.

Je snadno stravitelný.

 

 

Složení

Neobsahuje tuk

Bohatý na bílkoviny a minerální látky – jód

 

Druhy

 

Mořští korýši

1.   Krab

-         žije v moři v hloubce cca 100 m  při teplotě 10 °C

-         dorůstá hmotnosti až 3 kg

-         krabí maso se používá k přípravě koktejlů, salátů, majonéz, kroket, paštik a vložek do polévek

 

2.   Krevety

-         žijí na písečných pobřežích, tělo je krátké s dlouhým ocáskem

-         dorůstají 4 – 9 cm

-         maso se rychle kazí, proto se ihned zpracovává – mrazí

-         uplatňuje se v teplé i studené kuchyni

 

 

3. Mořský rak

-         žije v hlubokých vodách

-         dosahuje hmotnosti 40 – 120 g

-         ke konzumaci se využívá maso pouze z ocásků v teplé kuchyni

 

3.   Humr

-   je lezoucí krunýřovitý rak

-         má velká klepeta, z nichž je jedno větší

-         dosahuje hmotnosti až 1,5 kg, nejchutnější je o hmotnosti 300 – 650 g

-         maso se rychle kazí, přičemž se vyvíjí prudký jed

-         uplatňuje se ve studené i teplé kuchyni

 

4.   Langusta

-         je podobná humrovi

-         má dlouhá tykadla, nemá klepeta

-         dorůstá hmotnosti 2 kg

-         maso je velmi chutné, ale sušší než u humra

 

 

Sladkovodní korýši

1.   Rak říční

-         je chráněn a žije v mělkých védách

-         nejchutnější maso je v květnu – srpnu

-         maso je jemné, šťavnaté, mírně nasládlé

-         používá se ve studené i teplé kuchyni

 

2.   Krab říční

- maso je velmi aromatické a chutné