Výživa

má vliv na zdravotní stav člověka. Složení stravy ovlivňuje výkonnost, zdraví, fyzický i psychický stav člověka. Správná strava má být pestrá, střídmá a podávaná v kratších časových intervalech = racionální výživa.

 

Racionální výživaúčelná, rozumná – taková strava, která obsahuje optimální množství a poměr základních živin, minerálních látek a vitamínů.

 

Správná strava má obsahovat:

- správné množství živin:

55% sacharidů

15% bílkovin

30% tuků

- potřebné množství:

nadbytek = obezita

nedostatek = podvýživa

 

Stravu konzumujeme:

-         rozmanitou (všechny druhy stravy)

-         vhodně upravenou (chutná, lákavá, lehce stravitelná)

-         podávanou ve vhodném prostředí

-         správně teplou

 

Význam výživy – správná výživa dodává tělu živiny a ochranné látky potřebné k:

-         vývoji a růstu

-         obnově energie

-         ochraně proti nemocem

Nesprávná výživa způsobuje:

-         rozvoj arteriosklerózy

-         rakovinu

-         vysoký krevní tlak

-         cukrovku

-         obezitu