Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii
Hlavním cílem projektu je posílení exekutivního a praktického vyučování žáků v oborech SŠ bez maturitní zkoušky skrze zvýšení motivace žáků k vzdělávání a zvýšení praktických dovedností s akcentem na uplatnění žáků v jejich budoucím zaměstnání workshopů.
Projekt se skládá ze dvou na sebe navazujících aktivit – „Cyklu workshopů“ a „Exekutivních a praktických týdnů“.
Cyklus workshopů
„Cyklus workshopů“ představuje formu do 2 vzájemně se prolínajících částí - exekutivních dovedností a praktického vzdělávání. Celkem je realizováno 12 workshopů.
-
Cílem je rozvinou exekutivní dovednosti a rozšířit praktické uplatnění žáků.
-
V rámci workshopů je mimo jiné organizován celodenní odborný seminář, např. kurz molekulární kuchyně, mořské plody, tradiční česká kuchyně a podobně.
-
Na základě zpracovaných úkolů a aktivity jsou poté žáci vybráni a nejlepší se účastní „Exekutivních a praktických týdnů“. Předpoklad účasti je cca 15 % až 40 % nejlepších žáků na školu.
Exekutivní a praktické týdny
Smyslem „Exekutivních a praktických týdnů“ je vytvořit mimoškolní aktivitu zaměřenou na rozvoj jejich klíčových kompetencí a zejména praktických dovedností.
-
Aktivita je rozdělena do dvou na sebe navazujících týdnů (Exekutivní týden a Praktický týden) v podobě 5 denní akce pro 25 studentů spojených ze 4 škol.
-
První týden se koná na konci školního roku (květen/červen), druhý týden pak na začátku následujícího (září/říjen).
-
-
1. Týden „Exekutivní týden“ se zaměřuje na dovednostní rozvoj žáků s ohledem na jejich praktické uplatnění (komunikace, týmová práce, zaměstnání, a podobně).
-
2. Týden „Praktický týden“ zaměřující se na praktické dovednosti žáků v gastronomii (odborné semináře, např. práce s moderními technologiemi, úprava divočiny, HCCP, ryby a mořské plody a podobně).
-
Žáci získají certifikáty o absolvování kurzů a také získají bezplatné roční členství v Asociaci kuchařů a cukrářů.
-
Projektové partnerství
Projekt je realizován společností IREAS, Institut pro strukturální politiku o.p.s. ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a společností Jules a Jim. Do projektu je dále zapojeno 12 škol.
Zapojené školy v projektu
-
SŠ pedagogická, hotelnictví a služeb Litoměřice,
-
Střední škola zemědělství a služeb, Albrechtice,
-
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Písek,
-
Integrovaná střední škola, Jesenice,
-
SŠHSS, Teplice nad Metují,
-
Střední škola hotelová a služeb, Kroměříž,
-
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim,
-
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Kladno,
-
Střední škola živnostenská Sokolov,
-
SŠOGD PRAKTIK s.r.o., Olomouc,
-
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Horky nad Jizerou,
-
Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod.