Typické
pokrmy připravované z hovězích vnitřností:
Hovězí
jazyk s polskou omáčkou
omytý a očištěný jazyk uvaříme v mírně osolené vodě a ještě
za tepla ho oloupeme
a uložíme na páru, kořenovou zeleninu orestujeme, přidáme
cibuli s poloviční dávkou cukru, přidáme citron, divoké koření, rybízový
džem, švestková povidla, zalijeme vývarem z jazyka a vaříme. Z másla a
mouky připravíme zásmažku, přidáme do základu, rozmícháme a dobře rozšleháme,
dochutíme cukrem, solí a octem, provaříme a procedíme. Do procezené omáčky přidáme
propláchnuté, spařené a mírně povařené rozinky,
oloupané a na nudličky
nakrájené mandle a krátce povaříme, omáčkou přeléváme
plátky jazyku
Dršťky na paprice
dršťky dobře očistíme a uvaříme v několika vodách ( dokud
neodstraníme nepříjemný
pach ), uvařené nakrájíme asi na 4 - 5 cm dlouhé
hrubší nudle. Připravíme paprikový základ, přidáme hladkou mouku,
orestujeme a zalijeme posledním vývarem z dršťek,
vše dobře rozšleháme
a dochutíme česnekem, solí, pepřem a provaříme, zjemníme smetanou a vložíme
nakrájené dršťky, při expedici sypeme nasekanou zelenou
petrželkou
Hovězí ledvinky dušené
na cibulce
hovězí ledvinky zbavíme blan, rozkrojíme v půli a odstraníme
ostrým nožem močovody, nakrájíme na tenké plátky a několikrát spaříme
až zůstanou čisté, bez sraženina zápachu. Připravíme cibulový základ,
přidáme
kmín, mletý pepř, nakrájené a spařené ledvinky, zalijeme horkou vodou a dusíme
do poloměkka, vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, podle potřeby
zalijeme vodou a dodusíme do měkka. Na závěr osolíme
a přidáme nakrájenou
a orestovanou slaninu, provaříme
Hovězí srdce na smetaně
hovězí srdce očistíme od blan a žilek, rozkrojíme na polovinu a důkladně
opereme
v tekoucí vodě. Připravíme si zeleninový základ s cibulí,
osmahneme, přidáme srdce,
divoké koření, sůl, citrón, podlijeme a dusíme do měkka, poté maso
vyjmeme, základ zahustíme připravenou zásmažkou z másla a mouky,
podle
potřeby dolijeme vodou, provaříme, přidáme hořčici, smetanu, cukr, ocet a
podle potřeby dosolíme. Na závěr omáčku přecedíme při podávání maso
hotovou omáčkou přeléváme
Hovězí játra dušená
na slanině
hovězí játru zbavíme blan, nakrájíme na tenké plátky ( 2 - 3 na porci )
mírně naklepeme
a okraje nařízneme, opepříme a posypeme hladkou moukou. Plátky opečeme po obou stranách na tuku a naskládáme do vhodného
kastrolu. Na vypeku orestujeme nakrájenou slaninu, přidáme cibuli, osmahneme do
růžova, dáme rajčatový protlak, zamícháme
a zalijeme teplou
vodou. Vzniklou
šťávu provaříme a nalijeme na játru, dodusíme do měkka, nakonec dle potřeby
osolíme
Hovězí
vemínko smažené
vemínko zbavíme přebytečného loje a blan, dobře opereme ve vlažné
vodě, rozkrojíme
na menší díly a vložíme do vařící vody, zvolna uvaříme
do měkka. Vytáhneme, necháme vychladit, nakrájíme na plátky a osolíme,
obalujeme
v trojobalu, smažíme a ihned podáváme