Aperitiv
· je nápoj podávaný 15 – 20 minut před jídlem, pro povzbuzení chuti
· připravuje žaludek na chod
· složitý oběd začíná obvykle aperitivem
Aperitivy význam:
· společenský (plní funkci přípitku)
· gastronomický
· ekonomický
· taktický (zpříjemňuje čekání na pokrm)
Vlastnosti aperitivů:
· suché až polosuché
· krátké
· málo alkoholické
· mají povzbudit chuť k jídlu
SERVIS APERITIVŮ PŘI JEDNODUCHÉ OBSLUZE
Můžeme podávat:
Vermuty (Cinzano, Carpano, Cora, Martini, Metropol, Tesavela). Podávají se 1dc, ve sklenkách na BV, v miskách s plátkem citrónu.
Aperitivní nápoje(Kord bitter Aperitiv, KV 14). Podávají se 0,5dc.
Lihoviny (vodka, meruňkovice, zubrovka). Podávají se 0,5dc dobře vychlazené bez vody.
Aperitivní koktejly (Manhatan, Maritni, Bronx)
Dezertní vína – v uzavřené skleničce na stopce 0,5 dc
Ovocné a zeleninové šťávy – 1dc
Pivo – podává se o obsahu 0,3l
SERVIS APERITIVŮ PŘI SLOŽITÉ OBSLUZE
Způsob nabídky:
- z NJ
- z aperitivního vozíku
- z nabídkové vitríny (dva druhy v ruce ostatní ústně)
- z nabídkového stolu (dva druhy v ruce ostatní ústně)
- u baru
Jako aperitivy můžeme podávat:
Vermuty
· Cinzano, Carpano, Cora, Martini, Metropol, Tesavela, … Mohou být bílé, červené, růžové, suché, velmi suché a hořké. Podávají se 0,1l ve sklenkách na bílé víno nebo miskách s plátkem citrónu nebo olivou. Jako aperitiv se hodí pouze suché nebo velmi suché a hořké vermuty!
Bílé víno
· mladé, lehké, suché, podává se ve sklenicích na bílé víno, 1dl, při teplotě 10 – 12°C
Šumivé víno
· podává se ve sklenicích na šumivé víno (miska, špička, flétna), při teplotě 4 - 6°C
Aperitivní nápoje
· jsou vyráběny pouze za tímto účelem, Kord bitter Aperitiv, KV 14, … Podávají se 0,05l
Lihoviny
· vodka, meruňkovice, zubrovka a hořké nebo hořkosladké likéry (Fernet Stock, Becherovka), podávají se dobře vychlazené 0,05l bez vody. Campari bitter, Pernold (pernó), Cynar (synar) podávají se se sodovou vodou nebo ledovou vodou a ředí se v poměru 1:1 (podávají se v tumblerech, voda zvlášť)
Aperitivní koktejly
· suché nebo polosuché, Martini, Manhatan, Bronx
Dezertní vína
· podávají se v uzavřené sklenici na stopce 0,05l, oblíbená jsou suchá a polosuchá vína ze Španělska a Portugalska, sladká nechladíme
Ovocné a zeleninové šťávy
· vhodné pro děti, starší a nemocné hosty, podávají se dobře vychlazené, 0,1l, k neochucené ovocné šťávě se zakládá podšálek s rozetkou a lžičkou
Pivo
· podává se o obsahu 0,3l
Způsoby servisu:
a) Při písemné objednávce – vybraný aperitiv přinášíme z výčepu
nebo baru na tácku, servírujeme zprava, klademe nad
špičku prvního nože nebo vpravo od založené sklenice.
b) Při ústní nabídce – viz. písemná
c) Při vizuální nabídce – z aperitivního vozíku
Při nabídce z aperitivního vozíku postupujeme takto:
· vozík řádně připravený a doplněný přitlačíme ke stolu nabídkovou
stranou (etikety k hostu)
· jednotlivé nápoje prezentujeme a stručně charakterizujeme
· vybraný nápoj připravíme – vyfrapujeme sklo, led vysypeme, nápoj
odměříme, doplníme citrónem, olivou
· servis z tácku zprava, stavíme nad špičku prvního nože nebo
vpravo od tumbleru.