Příprava slavnostní tabule

 

Příprava musí proběhnout v dostatečném časovém předstihu, přípravné práce mají končit cca 1/2 hodiny před začátkem akce.

 

Postup

·       kontrola stavu místnosti (čistota, funkčnost apod.)

·       sestavení tvaru tabule, upevnění, srovnání židlí

·       příprava veškerého inventáře

·       prostření ubrusů

·       založení květinové výzdoby

·       založení slepých talířů, deček, dezertních talířů, ubrousků

·       založení příborů a skla

·       založení pečivových talířů, jmenovek, menu

·       příprava pomocných stolů

·       příprava dalších místností

·       konečná kontrola a osobní příprava

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ:

1. Příprava místnosti

·       při přípravě místnosti dbáme na bezvadnou čistotu všech prostorů a používaného inventáře

·       dbáme na soulad barev, dekorativních předmětů, koberců, záclon, dekoračních látek, …

·       její součástí je kontrola vzduchotechniky, osvětlovacích těles, dveří, oken a WC.

 

2. Příprava inventáře

·       má stejná pravidla jako při přípravě na běžný provoz

 

3. Prostírání ubrusů

 

·       používáme jednotné, čisté, nepoškozené, dobře vyžehlené ubrusy

·       pracujeme ve dvojici

·       prostírat začínáme na vzdálenějším konci dveří

·       překlady mají nýt cca 10 - 15cm

·     délka převisů má být těsně nad židle, aby neomezovala pohyb hostů, cca 30cm

·       po prostření můžeme ubrusy přežehlit

 

4. Výzdoba tabule

·       výzdobu volíme podle příležitosti

· na výzdobu můžeme používat jakékoliv druhy květin, které nejsou příliš aromatické a materiály, které nejsou zdravotně závadné

·     nemá zasahovat do založeného inventáře, obtěžovat hosty, hosté mají na sebe vidět

 

Pravidla výzdoby některých tabulí:

 

Svatební

  • bohatá květinová výzdoba, světlejší odstíny barev, zeleň, symbol života

  • ve dvojici (holubičky, nevěsta se ženichem, …)

   

 Promoční

  • sytá květinová výzdoba, zeleň, symbol moudrosti

 

   

Křestní

  • jemná květinová výzdoba, zeleň, barevná symbolika dítěte

 

   

Štědrovečerní

  • svícny, lesní zeleň, jmelí, drobné vánoční ozdoby, symbol štěstí

 

   

Silvestrovská

  • karnevalový charakter, popř. bez květin, symbol času

 

   

Lovecká

  • lesní zeleň, dekorace ze dřeva, předměty z pazourků, paroží, sklo k levé ruce pouze na vyslovené přání hostitele (myslivecká tradice)

 

   

Velikonoční

  • pestrobarevná výzdoba, symboly jara a narození

 

   

Výroční

  • výrazná květinová výzdoba, bohatá zeleň, symbol daného výročí

 

   

Smuteční

  • tmavší květinová výzdoba, kapradí, svícny, kombinace černé a stříbrné barvy, symbol smrti.

 

 

-        

 

5. Zakládání talířů

·       zakládáme 2cm od okraje stolu

·       dále založíme naproníček a dezertní talíř

 

6. Zakládání příborů

·       postupujeme vždy směrem od talíře

·       nejdříve založíme masovou vidličku, poté rybí vidličku a dezertní vidličku

·       dále zakládáme masový nůž, rybí nůž, dezertní lžíci, dezertní nůž

·       maximální počet založených příborů je 3 (nepočítáme dezertní lžíci)

·       vzdálenost od kraje stolu je 2cm, mezi příbory 3 - 5mm

·       moučníkový příbor můžeme založit nad okraj talíře, rovněž 1cm

·       koktejlový příbor se nezakládá!

·       příbory, které nemůžeme založit, připravíme na tácky s ubrousky na příruční stůl a ve vhodnou chvíli je doložíme

 

7. Zakládání skla

·       zakládáme 1 cm nad základní nůž

·       vzdálenost mezi sklenicemi je 3-5mm

·       používáme necejchované sklo, znakem zakládáme k hostu

·       max.počet založených sklenic je 4

·       zakládají se podle pořadí do trojúhelníku nebo řady

 

 

8. Pečivové talíře

·    zakládáme vlevo 3 způsoby: horním okrajem na úroveň vidličky, středem na hrot vidličky nebo spodním okrajem na úroveň hrotů

 

9. Menu

·      zakládáme vlevo nad pečivový talířek

·       v případě nedostatku místa na tabuli můžeme zvolit jiný způsob založení , např. zasunutí do stojánků

 

 

 

10. Jmenovky

·       zakládáme nad moučníkový příbor

 

11. Ubrousky

·       používáme papírové, plátěné, kombinované

·       nejhygieničtější jsou papírové, skládáme různé tvary

 

12. Dochucovací prostředky

·       zakládáme pouze sůl a pepř, vždy min pro 4 hosty

·      ostatní dochucovací prostředky máme připraveny na absaci

 

13. Pečivo

·       zakládáme těsně před příchodem hostů

·       vždy musíme mít k dispozici světlé i tmavé pečivo

 

14. Židle

·       můžeme postavit okrajem k ubrusu, zasunout do poloviny pod ubrus, popř. založit šikmo směrem k čelu tabule

 

 

15. Příruční stoly

·       umísťujeme je k okraji místnosti

·       na 20 hostů připravujeme 1 absac

·       na ně připravujeme náhradní inventář pro 2 osoby, dochucovací prostředky, sklo, tácky apod.

·      můžeme připravit samostatný stůl na dárky, vázy

 

16. Další prostory

·      hostina nemusí probíhat pouze v jedné místnosti a proto připravujeme i další místnost

 

17.Konečná kontrola

·      odpovědní pracovními překontrolují stav místnosti, přípravu tabule, WC apod